2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Együttműködési megállapodást kötöttek az erdei iskolákért és óvodákért

2007. november 12.
Az erdei iskolák és óvodák uniós forrásokhoz való hozzájutásának elősegítéséért együttműködési megállapodást írt alá hétfőn Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) államtitkára, Szüdi János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) közoktatási szakállamtitkára, valamint Mécs Csaba, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének (KOKOSZ) elnöke - közölte a környezetvédelmi tárca az MTI-vel.
Most először nyílik lehetőség arra, hogy a minősített erdei iskolák és óvodák európai uniós forrásokra pályázzanak.

Az érintett intézmények 2007-2008-ban összesen 1,655 milliárd forintra pályázhatnak, a 2007-2013. közötti időszakban pedig összesen 3,2 milliárd forinthoz juthatnak, amelyet infrastruktúrafejlesztésre fordíthatnak - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A szaktárca tájékoztatása szerint a 127 regisztrált erdei iskolából eddig 67 intézmény kapott minősítő tanúsítványt. A megállapodás aláírásával most nagyban kiszélesedhet azoknak a köre, akik az uniós forrásokra pályázhatnak. Mostantól ugyanis lehetővé válik az, hogy az előminősítésben résztvevők - akik minősítési kérelmüket már beadták, ám eredmény még nem született - is pályázhassanak az uniós forrásokra.

Az idén és jövőre rendelkezésre álló 1,655 milliárd forintra nemzeti parki igazgatóságok, önkormányzatok és intézményeik, állami erdőgazdasági zrt-k, alapítványok, egyházak, közhasznú társaságok is pályázhatnak. Az infrastrukturális fejlesztések keretében a létesítmények rekonstrukciójára kerül sor, valamint beszerezhetők speciális, tematikus terepi bemutatóeszközök, laborfelszerelések, egyéb foglalkozásokhoz szükséges eszközök. Fontos hangsúlyt kap az infrastrukturális fejlesztések mellett az erdei iskola szolgáltatáshoz kapcsolódó képzés, oktatás fejlesztése, azaz a tananyagok fejlesztése és az erdei iskolában oktatók képzése is. A projektek keretében a pályázattól függően minimum 10 millió forint, maximum 80 millió forint támogatás igényelhető.

Az Erdei Iskola Program célja, hogy minden iskolás gyermek legalább egyszer, néhány napra vagy egy hétre eljusson bentlakásos erdei iskolába. A terepi környezeti nevelés feltételrendszerének fejlesztése ugyanis elősegíti a fenntartható fejlődés megvalósításához szükséges értékrend, környezettudatos gondolkodásmód, életvitel, viselkedés kialakítását. Jelenleg Magyarország 127 erdei iskolájában 1 hét alatt 5 ezer gyermek élvezheti az erdei iskola szolgáltatásait.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok