2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elismerés a nemzetközi diákolimpiák díjazottjainak

2007. január 30.
A nemzetközi diákolimpiákon dobogós helyen végzett tanulók és felkészítő tanáraik vettek át elismeréseket a miniszterelnöktől és Hiller István oktatási minisztertől kedden a Parlamentben.
A díjazottak Gyurcsány Ferenccel és Hiller Istvánnal (Fotó: Gordon Eszter)
A díjazottak Gyurcsány Ferenccel és Hiller Istvánnal (Fotó: Gordon Eszter)

Gyurcsány Ferenc kormányfő köszöntőjében azt mondta, hogy rendkívüli dolog ma tanárnak lenni. "Azt hiszem, értem a megjegyzéseik és panaszaiknak az okát" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: az országnak, mindannyiunknak szüksége van önökre.

A díjazottakhoz fordulva úgy fogalmazott: a tudás és a tehetség kötelezi az embert. A tehetség furcsa "jószág", látszólag a díjazottaké, de hasznát majd meg kell, hogy osszák önmaguk, nemzetük és az emberiség között - közölte. Mint mondta: a díjazottak eddig jól sáfárkodtak tehetségükkel, de még az útnak az elején vannak. Azt kérte a diákoktól, hogy őrizzék meg magukat a tehetségnek és akarjanak ennél még többek: boldogok és szabadok lenni.

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István oktatási és kulturális miniszter úgy fogalmazott: ez ma a győztesek ünnepe. Kiemelte, hogy a diákok tavaly a fizikai, kémiai, matematikai, informatikai, filozófiai és földrajzi olimpiákról összesen 19 érmet hoztak el, s 1 arany, 12 ezüst és 6 bronzéremmel tértek haza. Külön méltatta a fizikai diákolimpia győztesét: Halász Gábor, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának 12. évfolyamos tanulója ugyanis egy kínai diákkal holtversenyben 100 százalékos teljesítménnyel bizonyult a legjobbnak.

A miniszter érzékeltetve a kimagasló teljesítményeket elmondta, hogy a fizikai diákolimpián 85 ország tanulói vettek részt, míg a kémiai versenyen 66, a matematikain 90, az informatikain 75 állam legjobbjai mérték össze tudásukat.

Ez egy nagy globális verseny, nincsenek határai sem a tudománynak, sem a tehetségnek - mondta a tárca vezetője.

Hiller István ugyanakkor kitért arra is, hogy az oktatási rendszer jelenleg a szélsőértékei között mozog. A diákolimpiákon eredményesen szereplők az egyik pólus, akik vitathatatlanul a legjobbak. Gondolni kell azonban azokra is, akik nehéz sorsúak, s bár tehetségesek, mégsem érhetik el ezeket az eredményeket. Ők azok, akik helyzetük miatt nem juthatnak el oda, ahová tehetségük eljuttathatná őket - mutatott rá a miniszter.




MTI-OKM
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok