2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Emléktúra Batthyány Lajos nyomdokában

2007. március 15.
Batthyány Lajos életének fontosabb helyszíneit keresi fel az a tizenöt diák és öt pedagógus, akik a 200 éve született államférfi emlékére hirdetett pályázat nyerteseként csütörtökön indultak négynapos tanulmányi kirándulásra a fővárosból.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A kirándulás résztvevői Olomoutz (Olmütz), Austerlitz, Pozsony és Bécs városokba látogatnak el útjuk során.

Az indulás helyszínén megjelent Hiller István oktatási és kulturális miniszter kérdésére a diákok elmondták: azért vettek részt a pályázaton, mert tisztelik Batthyány Lajost, az első felelős magyar miniszterelnököt.

Mint mondták, fontosnak tartják az ilyen megemlékezéseket, és jó ötlet, ha a fiatalokat így "buzdítják" a történelem felidézésére.

Fotó: Gordon Eszter

A középiskolások közül volt, aki a szüleitől, volt aki az internetről értesült a pályázatról. A diákok közül szinte már mindenki járt Bécsben, de Austerlitz és Olmütz városát a legtöbbjük először keresi fel.

A tanulókat kísérő pedagógusok azt mondták a miniszternek, hogy tanítványaik szívesen tanulják a történelmet és érdeklődőek, ez a korszak kedvelt a gyerekek körében.

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István elmondta, arra gondoltak, amikor az emlékévet megszervezték, hogy minél inkább közelebb hozzák, "életszerűvé tegyék" Batthyány Lajos személyiségét a fiatalok számára.

Batthyány Lajos emlékére az Oktatási és Kulturális Minisztérium - a Történelemtanárok Egylete közreműködésével - a Nemzeti Emlékezet Program keretében 2006 decemberében hirdetett pályázatot.

A tárca Nemzeti Emlékezet Programja abból a célból indult 2003 elején, hogy a történelmi évfordulók korszerű, új szemléletű megünneplésével bővítse a közoktatásban részt vevők történelmi ismereteit, fejlessze helyi és közösségi identitásukat, kötődésüket.

E program keretében diákok korábban Voronyezsbe, Auschwitzba és Birkenauba, továbbá a nándorfehérvári diadal helyszínére utazhattak el, valamint II. Rákóczi Ferenc illetve Bocskai István emlékére szervezett túrákon vehettek részt a minisztérium támogatásával.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok