2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Érettségi 2007 - idén százhuszonötezren jelentkeztek a pénteken kezdődő vizsgákra

2007. május 3.
Az idén összesen 125,5 ezren jelentkeztek a tavaszi érettségi vizsgákra; a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal pénteken reggel megkezdődnek írásbeli vizsgák - hangzott el az oktatási tárca csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője és Szüdi János közoktatási szakállamtitkár a sajtótájékoztatón
Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője és Szüdi János közoktatási szakállamtitkár a sajtótájékoztatón

Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) illetékes vezetője elmondta, hogy idén 3.716 vizsgabizottság előtt adnak számot tudásukról a tanulók, akiknek közel félmillió vizsgát szerveznek. A diákok hétféle vizsgát tesznek majd.

Az idén 430 ezer középszintű és 28 ezer emelt szintű vizsgára jelentkeztek a tanulók. Kismértékű csökkenés tapasztalható az emelt szintű vizsgáknál, és valamelyest nőtt a középszintű vizsgákra való jelentkezések száma.

A vizsgákra 229 fajta feladatlapot és 57-féle elektronikus segédanyagot állítottak össze, a vizsgafeladatokon 77 tételkészítő bizottság dolgozott. A vizsgatárgyak száma emelt szinten 189, középszinten 101 lesz a mostani matúráknál.

Pósfai Péter elmondta, hogy a tapasztalatok alapján egyre többen élnek az előrehozott vizsga lehetőségével azon tárgyakból, amelyekből tanulmányaikat már lezárták.

Tájékoztatása szerint a tételek zöme már a körzetközponti jegyzőknél van. Az iskolaigazgatók a lepecsételt borítékok lebontása nélkül, már a múlt héten megtekintették, hogy megfelelő számú tárgyból elegendő tétel van-e a jövő heti vizsgákra. Sehonnan nem érkezett jelzés, hogy kevesebb tétel lenne - mondta el az OKÉV illetékese.

A tételek - amelyek szolgálati titoknak minősülnek - idő előtti felbontása a jogszabály alapján bűncselekménynek minősül - mondta el Pósfai Péter az MTI kérdésére. Ha idő előtt bontják fel a tételt, azért az iskolaigazgató a felelős - tette hozzá.

Szüdi János közoktatási szakállamtitkár azt mondta, minden készen áll az idei érettségik sikerese lebonyolítására. A felkészülést folyamatosan nyomon követte a miniszter által életre hívott Oktatási Hivatal, az OKÉV és a közoktatási szakmai szervezetek képviselőiből álló bizottság.

Pósfai Péter az MTI kérdésére közölte: az idei vizsgák megszervezésére 1,3 milliárd forintot különítettek el, ami mintegy 100 millióval kevesebb, mint tavaly. Ez a különbség az emelt szintű érettségik számának csökkenéséből fakad, illetve abból, hogy idén már csak két vizsgaidőszak van - közölte.

Az érettségik a hagyományoknak megfelelően hétfőn reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel, kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak. Magyarból középszinten 92.826-an, matematikából 92.864-en vizsgáznak. Emelt szinten magyarból 4.302 diák, matematikából 4.163 tanuló maturál.

Az emelt és középszintű írásbeli vizsgákat május 4. és május 25. között tartják. A szóbeliket emelt szinten június 7. és június 13. között szervezik, középszinten június 18. és június 29. között vizsgáznak a diákok.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok