2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Esélyegyenlőségi szakemberképzést indított az OKM

2007. május 15.
Esélyegyenlőségi szakemberképzést indított a SuliNova Kht-val közösen az oktatási tárca, a szakértőknek a közoktatási intézmények és fenntartóik esélyegyenlőségi programjainak elkészítésében és mentorálásában szánnak kiemelt szerepet - közölte Arató Gergely, a tárca államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatón.
Az államtitkár utalt arra, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben 2007-13 között több száz milliárd forintos uniós forrás nyílik majd meg oktatásfejlesztési célokra, a magyar közoktatás tartalmi és infrastrukturális megújulására. A tárca szándéka, hogy ebből egyetlen forrást se lehessen úgy felhasználni, hogy az ne szolgálja az esélyegyenlőséget, több lehetőséget adva a nehéz sorsú, hátrányos helyzetű gyermekeknek - mondta Arató Gergely.

Ezért a tárca által kiadott útmutató alapján esélyegyenlőségi helyzetelemzést és programot kell megalkotni. Ez az útmutató az esélyegyenlőtlenség kiszűrésére alkalmas adattáblákból, a problémák azonosításához és kezeléséhez szükséges segédletből, tervezési sablonokból áll.

A minisztérium ugyanakkor külön esélyegyenlőségi szakembereket biztosít, akik a helyzetértékelések elkészítésében, a programok mentorálásában nyújtanak segítséget a fenntartóknak és az intézményeknek. Képzésüket elsősorban azokon a településeken biztosítják és finanszírozzák, ahol van legalább egy intézmény, amelyben az átlagosnál magasabb a szegény gyermekek aránya.

Eddig 18 ilyen szakembert képeztek ki, számuk eléri majd a százat - mondta el Borovszky Tímea, a tárca roma integrációs titkárságának vezetője. Mint mondta, szeretnék az egész országot lefedni ilyen szakemberekkel.

Az eddig kiképzett szakértők a közép-magyarországi régióban kiírt iskolafejlesztési programhoz kapcsolódva már meg is kezdték tevékenységüket.

A közoktatási törvény értelmében minden településen meg kell tervezni és végre kell hajtani a Települési Közoktatási Esélyegyenlőségi Programot.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok