2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felmérés az integrált oktatásról: kisebbek a roma és nem roma ellentétek

2007. november 13.
Kisebbek a roma és nem roma ellentétek azokban az általános iskolákban, amelyek integrált oktatást valósítanak meg - többek között ez olvasható annak a kutatásnak az előzetes összefoglalásában, amelyet kedden ismertettek az újságírókkal Budapesten.
Az idén nyáron zárult felmérés mintájául 60 intézmény szolgált, közülük 30 iskola valósította meg az Országos Oktatási Integrációs Hálózat (OOIH) programját, 30 pedig hagyományos pedagógiai program szerint tanító iskola volt.

Kézdi Gábor, a CEU oktatója, a kutatás vezetője közölte: a hálózat által koordinált programban résztvevő iskolákban tanulók eredményei, ha kis mértékben is, de szinte mindenben jobbak voltak. Jobb volt a diákok szövegértési képessége, pozitívabb volt az énképük, s inkább érezték úgy, hogy maguk irányítják a sorsukat - tette hozzá.

Arató Gergely államtitkár a kutatást értékelve elmondta: az integráció sikeres lehet, s a kutatás eredményei nem támasztották alá azokat a félelmeket, hogy a nem roma tanulók teljesítménye romlana az integráció során.

Jól látható, hogy az integráció működik - summázta az államtitkár.

Borovszky Tímea, a tárca roma integrációs titkárságának vezetője elmondta: az OOIH -t 2003-ban hozták létre, a program először 50 iskolában indult el, számuk mára eléri a 482-t. Ezekben az iskolákban 1,7 milliárd forintot fordítanak az integrált oktatás megvalósítására. Az óvodákban 9.500 kisgyermek fejlesztésére 650 millió forintot különítettek el, s 15 ezer pedagógust képeznek ki az elkövetkező években uniós forrásokból.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem a szemléletet szeretnék pénzzel megváltani, azt szeretnék, ha különböző társadalmi hátterű gyermekeket a pedagógusok képesek lennének együtt tanítani.

MTI

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok