2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gyurcsány Ferenc: állami kézben maradnak a hortobágyi cégek

2007. november 7.
Állami kézben maradnak a Hortobágyi Nemzeti Park területén működő cégek - jelentette be a miniszterelnök szerdán, a Hortobágyon tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. Az eseményen Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kistelepülések közoktatási igényeiről beszélve elmondta: jövőre mintegy 140 milliárd forintot fordít a kormány ilyen célokra.
A kormány egyetért azokkal, akik óvják és védik a Hortobágy egységét - mondta Gyurcsány Ferenc, miután több tárca vezetőjével és az érintett szervezetek képviselőivel egyeztetett a témában. A kormányfő szerint a hortobágyi természetvédelmi területen jó együttműködésben gazdálkodik a génmegőrző kht., a halgazdaság és a nemzeti park. A miniszterelnök egyértelműen cáfolta azt a hírt, amely szerint a halgazdaságba az állam új tulajdonost kíván bevonni.
 
Gyurcsány Ferenc bejelentette: új lendületet kívánnak adni a két éve elfogadott nemzeti lovasprogramnak, amelynek koordinátora Csontos János szocialista országgyűlési képviselő lesz.
 
Hortobágy, 2007. november 7. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára és Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztató előtt a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában. MTI Fotó: Illyés Tibor
Hortobágy, 2007. november 7. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára és Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztató előtt a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában. MTI Fotó: Illyés Tibor
 
A miniszterelnök beszélt a magyar vidék, a magyar falu integrált fejlesztésének fontosságáról.
 
A magyar falu nemcsak mezőgazdaság, hanem tradíció, közösség, a nemzeti kultúra területe, de meghatározó az életében a mezőgazdaság is - mondta. Hozzátette: ezért tárgyalják együtt a mezőgazdaság megújítását, a magyar faluhoz kötődő oktatási, kulturális fejlesztéseket, a falusi turizmust, a közszolgáltatásokat és a közlekedést.
 
A tájékoztatón Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter arra emlékeztetett, hogy a magyar agrárprogram teljesen más, mint a többi európai uniós országban, ugyanis nem szinten tartást, vagy termeléscsökkentést, hanem 30 százalékos termelésnövekedést céloz meg. Az agrártárca vezetője első helyen a versenyképesség fejlesztését jelölte meg; közlése szerint az összes források 48 százalékát, 624 milliárd forintot fordítanak a mezőgazdasági üzemek korszerűsítésére.
 
Gráf József elmondta: termékfejlesztésre, élelmiszerpiaci beruházásokra, bioüzemanyag-előállításra mintegy 66 milliárd forint, a fiatal gazdálkodók elindítására 9 milliárd forint, induló vállalkozások támogatásához több mint 100 milliárd forint, vízgazdálkodás-fejlesztésére 59 milliárd forint, a kedvezőtlen adottságú területek támogatására több mint 35 milliárd forint jut az elkövetkező években. Hozzátette: támogatják a jelentős munkanélküliséggel sújtott községeket és közmunka-programok keretében háromezer-háromezerötszáz embernek biztosítanak foglalkoztatást évente.
 
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint 2010-ig minden óvodai igényt ki fognak elégíteni a kistelepüléseken, és ahol jelenleg alsó tagozat működik, ott az továbbra is megmarad. Minderre 140 milliárd forintot fordít a kormány. Az oktatási miniszter beszámolt arról, hogy falusi közösségi integrált szolgáltató terek kialakításához 27 milliárd forintot biztosítanak, míg a közkincs-program keretében pályázati úton 40 milliárd forint jut tájházak kialakítására, templomok felújítására.
 
Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: a 300 milliárd forintos turisztikai fejlesztés közel fele a magyar vidék turisztikai fejlesztésére jut. Elmondta: az FVM és az ÖTM megállapodása alapján 16 milliárd forintra pályázhatnak falusi munkahelyek létrehozására.
 
A közlekedési infrastruktúra kapcsán Gyurcsány Ferenc közölte: az elkövetkező években mintegy 2,000 kilométer kerékpárút épülhet az országban, amit 60 milliárd forinttal támogatnak. Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: sok pályázaton mindössze 5-10 százalék önerőt kérnek, de ahol ezt sem tudják előteremteni, a kormány keresi a módját az önerő kiváltásának. Erre a célra a következő évben másfélszer annyi összeg áll majd rendelkezésre, mint az idén.
 
Ugyancsak kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc reagált Fésüs László akadémikusnak, a Debreceni Egyetem rektorának arra a felvetésére, miszerint a kutatás és a fejlesztés támogatására önálló felsőoktatási és kutatási minisztériumot kellene létrehozni.
 
A kormányfő ezzel kapcsolatban közölte: a kormány tervei között nem szerepel a minisztériumok számának növelése. Emlékeztetett rá, hogy a minisztériumi struktúra kialakításánál a minél kisebb államigazgatást tartották szem előtt.
 
Arra a felvetésre, hogy a kormány Debrecent vagy Székesfehérvárt támogatja egy esetleges Európai Neutronkutató Központ magyarországi helyszínéül, Gyurcsány Ferenc közölte: az a szempont vezérli, mi a jó az országnak, mivel nyer a legtöbbet Magyarország. Hozzátette: semmilyen előzetes politikai elkötelezettséget nem tett ebben az ügyben, várja a szakmai értékelést, és a kormány hamarosan meghozza a döntést.
 
MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok