2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István 4,5 millió forintot adományozott borsodi oktatási intézményeknek

2007. május 11.
Miniszteri alapjából 4,5 millió forintot adományozott pénteki borsod-abaúj-zempléni körútján az oktatási és kulturális tárca vezetője: Selyeben félmillió, az Avasi Gimnáziumban egymillió, a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában hárommillió forintot juttatott.
Hiller István a helyszíneken elmondta: az összegek pontos felhasználását nem határozza meg, egy feltétel van, hogy a kultúrát, az oktatást és a művelődést szolgálja.

Az OKM vezetője a Selyebi Mezőgazdasági Szakiskola, Speciális Szakiskola, Általános Iskola, Napközi Otthonos Óvoda és Könyvtár épületében tett látogatása után a borsodi megyeszékhelyen, az Avasi Gimnázium területén helyezte el annak a bővítésnek az alapkövét, amelynek összköltsége mintegy 800 millió forint.

Itteni beszédében Hiller István úgy fogalmazott, hogy mindazok, akik a döntés kimunkálásában részt vettek, az oktatásba és a kultúrába fektetnek pénzt, és ez hosszú távú beruházás. Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az általános és középiskolás korú diákok száma az országos átlagot tekintve jelentősen csökken, a nagyvárosokban és környékén a létszám nő. "Ellentétes a tendencia, ezért szükség van erre az infrastruktúrafejlesztésre" - mondta.

A beruházást két forrásból biztosították: mintegy 650 millió forint a címzett állami támogatás, a fennmaradó részt pedig az önkormányzat pótolta. Az iskola új szárnyában egyebek mellett helyet kap a díszterem, a közművelődési könyvtár, a zene-, a rajz-, az alkotó és a számítógép termek. A bővítés és a már meglévő épület felújítása várhatóan jövő év nyarára készül el.

Hiller István a borsodi megyeszékhelyen tett látogatása második állomásaként átadta a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola épületét, amely egymilliárd forintba került. A miniszter úgy fogalmazott, hogy érdemes megszerezni a tudást, mert az a modern világ kulcsa. Hozzátette: ma már a szűkebb környezeten kívül is versenyezni kell, hiszen kinyílt a világ.

"Benne vannak egy nagy versenyben, ahol a tehetség ugyan szükséges, de nem elégséges (...) és csak akkor tudnak érvényesülni, ha elsajátítják a tudást" - fűzte hozzá. Mint mondta, az új iskolában, amely már megfelel a XXI. század követelményeinek, minden adott ahhoz, hogy a tanulók kamatoztassák képességeiket.

A szakközépiskolában mintegy 1.400-an tanulnak, ebből 900 diák nappalin végzi tanulmányait, félezren pedig a felnőttképzésben vesznek részt. Az épület teljes rekonstrukciója, bővítése csaknem egymilliárd forintba került, ebből az összegből az állami címzett támogatás 847 millió, az önkormányzat saját ereje pedig 171 millió forint volt.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok