2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István éves meghallgatása az oktatási bizottságban

2007. december 5.
A közoktatásban a nemzeti alaptanterv felülvizsgálatát, a tankönyvpiaci törvény módosítását, a csoportalapú finanszírozás bevezetését, míg a felsőoktatásban a Felsőoktatási Kerekasztal létrehozását, s az eddig közel 94 milliárdos infrastrukturális fejlesztéseket emelte ki az elmúlt egy év mérlegét megvonva három és fél órás szakbizottsági meghallgatásán Hiller István kedden.
Az elmúlt tanévet a tárca vezetője úgy értékelte, hogy az mind a finanszírozást, mind a korábban hozott intézkedések alkalmazását tekintve nehéz év volt.
 
A magyar közoktatás átalakításra szorult, s a döntő lépéseket megtették - mondta, hozzátéve: a meghozott intézkedésekre alapvetően a demográfiai mutatók miatt volt szükség.
 
Kitért arra, hogy az október végi adatok szerint az óraszámok megemelése miatt 5445 pedagógus keresett állást, s június és október között több mint 1100 pedagógusnak sikerült munkát találnia. Jogutód nélkül 93 intézmény szűnt meg, a 3227 település közül 136-ban nem volt óvoda, 191-ben nem működött általános iskola.
 
A miniszter összegzése szerint az a kormányzati cél, hogy az általános iskola alsó tagozata működjön ott, ahol eddig is, megvalósult.
 
A felső tagozatot tekintve azt a célt fogalmazta meg, hogy minél jobb infrastrukturális keretek között, minél színvonalasabb oktatásban részesüljenek a diákok. A fejkvótát felváltó csoportalapú finanszírozásra való átállással stabil és reményei szerint hosszú távon is kiszámítható rendszer jött létre.
 
A tárca vezetője a felsőoktatásban jelentős lépésnek nevezte az érettségi-felvételi átalakítását, ennek alapját meg kívánják tartani, de finomhangolásra szükség lesz - mondta. Jelezte, hogy a kapacitásszámokat és a regionális szempontokat 2008 márciusáig tekintik át.
 
Szólt arról, hogy 2007 decemberéig 94 milliárd forint "épült be" PPP-modellben a felsőoktatási infrastruktúrába, a program végére ez az összeg eléri majd a 124 milliárd forintot.
 
Elmondta, hogy még az idén alá tudják írni a felsőoktatási intézményekkel a hároméves finanszírozási megállapodásokat.
 
A tandíjjal kapcsolatban úgy fogalmazott: egyre kisebb és kevesebb a szakmai vita, ugyanakkor jelentős a politikai vita erről. Kijelentette: a fejlesztési részhozzájárulás (fer) a felsőoktatás minőségcentrikus átalakításának egyik eleme.
 
Hiller István a tárca büdzséjéről azt mondta, ha a végszavazás után marad, hogy az OKM a 2006-os évhez képest 10 milliárd forinttal több forrásból gazdálkodhat, azzal "kiegyezik".
 
Arra az ellenzéki kérdésre, tervezik-e kötelező jelleggel, hogy a diákhitelt ne közvetlenül a hallgatók, hanem az intézmények kapják a tandíj fedezetéül, közölte: ilyen központi akarat nincs. Nincs olyan szándék, hogy a diákhitel rendszerét alapjaiban megváltoztatnák. Ha a hallgató ezt külön kéri, akkor erre lehetőséget biztosítanak majd.
 
Hoffmann Rózsa (KDNP) az alacsony pedagógusbéreket tette szóvá, s értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a kormány miért nem támogatta a pedagógusok valós munkaterhelésére vonatkozó vizsgálatot. Kifogásolta azt is, hogy kidolgozatlan a tanárképzés 11. - a gyakorlati képzésre koncentráló - féléve.
 
A tárca vezetője a pedagógusbérekről azt mondta, hogy ma ez átlagosan 193.820 forint. Ugyanakkor elismerte, hogy ez javítandó.
 
Pálinkás József (Fidesz) utalva az énektanárukat "szívató" diákokról készült, közelmúltban napvilágot látott felvételekre, azt mondta, hogy a magyar közoktatási intézmények egy részében botrányos körülmények uralkodnak, a diákok egy része szinte terrorizálja a tanárokat. Szerinte ennek érdemes lenne minisztériumi szinten utánanézni. Helytelenítette a természettudományos órák számának esetleges csökkentését is, s felvetette, hogy esetleg egy természettudományos tárgyat kötelező érettségi tárggyá tegyenek.
 
Hiller István a diákok viselkedését megdöbbentőnek nevezte, ugyanakkor nem gondolta, hogy ez általános lenne. Az ilyen eseteken törvényi szigorral szerinte nem lehet segíteni. A miniszter azt hangsúlyozta, olyan légkörre van szükség, hogy egy diáknak eszébe se jusson ilyet tenni.
 
Közölte: nem tervezik, hogy természettudományos tárgy kötelező vizsgatárgy legyen.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok