2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István felhívása a magyarországi iskolák számára az "Európai Tavasz" programban való részvételre

2007. április 18.
2007-ben az Európai Unió 27 tagállama megünnepli a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulóját. Az évforduló alkalmából megrendezésre kerülő események lehetőséget teremtenek arra, hogy elgondolkodhassunk az Európai Unió értékein, múltján és jövőjén, ezáltal jobban megérthessük az Unió működését és saját szerepünket ebben a Közösségben.

Ezt a fajta közös gondolkodást támogatva és ösztönözve az Európai Bizottság az Európai Iskolahálózattal (European Schoolnet) közösen idén is megrendezi "Európai Tavasz" című eseménysorozatát. Az "Európai Tavasz" kezdeményezés 2003 óta sikeresen járul hozzá a tanulók, tanárok, és az Európai Unió működésében részt vevő szereplők (például az európai parlamenti képviselők) között kialakuló, az Unióval és Európával kapcsolatos párbeszédhez. 2006 májusában a tagállamok, a csatlakozó és a tagjelölt országok összesen 7500 oktatási intézménye vitatta meg ilyen módon Európa jövőjét. A programban több mint 250 magyarországi iskola vett részt különféle színes programok megrendezésével.

Úgy vélem, hogy az Európai Unió történetéről, működéséről, értékeiről, illetve az Unióban saját feladatainkról és lehetőségeinkről való közös gondolkodás jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy sikeresen vegyünk részt az Európai Unióban. A közös gondolkodás és eszmecsere különösen fontos a fiatalok számára.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére arra kérem a magyarországi iskolákat, hogy szervezzenek európai témákkal foglalkozó iskolai tevékenységeket és az "Európai Tavasz" eseménysorozat kezdőnapjától, 2007. március 26-tól kezdődően ismert helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi személyiségek közreműködésével szervezzenek vitafórumokat és más eseményeket. A 2007. évi "Európai Tavasz" eseménysorozat fő témája: "Együtt 1957. óta". A beszélgetések során a hangsúly ezúttal az Európai Uniót megelőző Európai Közösségek különböző szakaszaira helyeződik.

Az "Európai Tavasz" eseménysorozattal kapcsolatos további információk a www.springday2007.net honlapon érhetők el.


Dr. Hiller István
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok