2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: a közélet egyik legdemokratikusabban működő intézményei a diákönkormányzatok

2007. október 30.
A magyar közélet egyik legdemokratikusabban és legsikeresebben működő intézményei a diákönkormányzatok, illetőleg a diákparlament - mondta Hiller István oktatási miniszter az Országos Diákparlament záróülésén kedden, Zánkán.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az iskola mindenek előtt a diákért van, az oktatásügy legfontosabb tagja a tanuló - tette hozzá az oktatási és kulturális miniszter. Hangsúlyozta: a diákparlament ajánlásai felelősségteljes és értékes munkát tükröznek, s azokra tisztességes és világos válaszokat kell adni.

Elmondta, hogy a diákság felvetése és a saját elhatározása találkozott például abban, hogy több - a diákönkormányzatok számára is elérhető - pályázatot kell kiírni. Megemlítette, hogy 2008-tól a tárca költségvetéséből 50 millió forintot különít el a diákönkormányzatok anyagi támogatására.

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István hangsúlyozta: egyetért a diákparlament azon ajánlásával is, hogy létesítsenek egy elektronikus diák-önkormányzati fórumot (honlapot), országos és regionális szinteken egyaránt. A munka elkezdődött már, s eddig hárommillió forintot költöttek rá - tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, pártolja azt a felvetést, hogy a jövőben tartsanak regionális diákparlamenteket is.

"Minden olyan ajánlást elfogadok és támogatok, amely a diákönkormányzatokat és a diákmozgalmakat segítő pedagógusok munkáját támogatja" - jelentette ki a miniszter.

"Mélyen egyetértek azzal is, hogy a magyar iskolákból tiltsák ki a dohányzást" - tette hozzá. A diákparlament 450 küldöttjéhez intézve szavait, megjegyezte: "nagyon büszkék lehettek arra, hogy ezt a javaslatot ti, diákok tettétek". Mint mondta: a füstmentes iskola a jobb színvonalú és a barátságosabb iskolát is jelenti.

Az oktatási miniszter kitért arra is, hogy 1980-ban az általános iskolákba még egymillió 180 ezer tanuló járt, jelenleg csak 825 ezren, 2010-re pedig 750 ezerre csökken a létszám. Harminc év alatt tehát mintegy 430 ezer diákkal csökkent az általános iskolások száma, s ez a helyzet a magyar oktatásügy egyik legfontosabb kérdése.

Fotó: Gordon Eszter

Azt szeretnénk, hogy a mai 825 ezres diáksereg diákbarát iskolákban, a legjobb körülmények között tanulhasson - hangsúlyozta az oktatási miniszter. Hozzátette, hogy jövőre "ötven éve nem tapasztalt iskola-felújítási program indul el".

Minden olyan intézményt, ahol az épület felújításra szorul, korszerűsítünk, de nem csak a falakat, az ablakokat és a világítást modernizáljuk, hanem az informatikai felszereltséget is - mondta Hiller István, hozzátéve: azt szeretnék elérni, hogy a következő évtized első felére "jól felszerelt és barátságos iskolákban tanulhassanak az akkori általános iskolások".

A miniszter szerint az Országos Diákparlamentek sorában - az elsőt 1997-ben tartották, s 2007-ben hatodik alkalommal hívták össze - ez a mostani volt a legsikeresebb és legeredményesebb tanácskozás.

(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok