2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István miniszteri köszöntője a ballagó diákoknak

2007. május 4.
Kedves ballagó diákok!

Emlékszem, amikor én érettségiztem, az egyik tanárunk azt mondta nekünk: "Jól jegyezzétek meg ezt a pillanatot. Soha az életben nem lesztek többé olyan okosak, olyan szépek és olyan fiatalok, így egyszerre, mint most." Akkor ez a tanács furcsának tűnt. Ma már tudom, hogy igaz volt. Ezért most én kötöm a lelketekre: jegyezzétek meg ezt a pillanatot. Több mint 125 ezren vagytok, az ország minden pontján. Ma, holnap még virág van a kezetekben és búcsúztok az iskolátoktól. Hétfőn aztán - van, aki már ma is - tollat ragadtok és átestek életetek eddigi talán legnagyobb megmérettetésén. Az érettségi vizsgán.

Az idei érettségit középszinten összesen 189, emelt szinten 101 vizsgatárgyból rendezzük meg. A szóbelikkel együtt két kemény hónap áll előttetek. Azt pedig, hogy hogyan tovább, talán már mindannyian kitaláltátok. Közületek több mint nyolcvanezren egyetemen, főiskolán folytatjátok, tizenkétezren pedig a felsőfokú szakképzésben. Van, aki már most dolgozni szeretne - akár itthon, akár külföldön, hiszen már megteheti - mások a munkába és a tanulásba párhuzamosan vágnak bele. Bármit is választottatok, az biztos, hogy ez volt életetek első igazán felnőtt döntése. Oktatási miniszterként én egyvalamiért garanciát vállalok: aki ősszel belép a magyar felsőoktatásba, az már egy minőségi, sok tekintetben európai szintű szolgáltatási rendszerbe "csatlakozik be." A jelenleg is zajló felsőoktatási reform minden tollvonása ezt célozza. Egy rugalmas, nyitott felsőoktatásért dolgozunk, amely az eddiginél sokkal jobban tükrözi a teljesítményeteket, a befektetett energiátokat, és igazságosabban támogatja a rászorulókat is. Olyan egyetemeket, főiskolákat akarunk, amelyek egyszerre képviselik a színvonalat és a rugalmasságot - a bolognai rendszerű képzés már most is erről szól - és nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket. Hiszen egy magyar diploma ma már egyúttal európai diploma is, amely a világ számos munkaerőpiacára belépőjegyet jelent. És mindemellett egy olyan nyitott, átlátható és átjárható hazai munkaerőpiacot akarunk, amelyben egyaránt megtalálja a helyét a diplomás szakember, a jó szakmunkás vagy a frissen érettségizett, dolgozni akaró fiatal is.

Ami rajtunk, döntéshozókon, tanárokon, szülőkön múlik, megtesszük. Nektek már "csak" az a dolgotok, hogy éljetek a döntés jogával és felelősségével. Ezentúl már mindig, hiszen felnőttek vagytok. Tájékozódjatok alaposan, és aztán induljatok el azon az úton, amely nektek a legjobb. Nemrég hallottam egy ismeretlen eredetű mondást: "Mindenkor légy kész feláldozni azt, ami vagy, azért, ami válhat belőled." Én most ezzel a jótanáccsal indítalak útnak Benneteket. Egyúttal kívánok Nektek sikeres érettségi vizsgákat, jó döntéseket és tartalmas életet!

Dr. Hiller István
Oktatási és kulturális miniszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok