2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István az oktatás elmúlt egy évéről

2007. június 14.
A közoktatás területén az esélyteremtés érdekében tett lépéseket, míg a felsőoktatásban a mennyiségi szemléletről a minőségközpontú gondolkodásra történő áttérést emelte ki az oktatás elmúlt egy évét értékelve Hiller István szakminiszter csütörtökön Budapesten.
A szaktárca vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón a minőségi közoktatás érdekében tett lépések között említette az alapkészségek megerősítését célzó változtatásokat. Külön hangsúlyozta azt a jogszabályi módosítást, amely 2010-től kötelezővé teszi az angol nyelv oktatását. A minőséget szolgálja a miniszter szerint a kistérségek ösztönzése is.

Hiller István az esélyegyenlőségi programok közül az Útravaló ösztöndíj-programot emelte ki, amelyre 2006-ban közel 21 milliárd forintot különítettek el.

Elindult a 21. század iskolája program: egy hónappal ezelőtt a közép-magyarországi régióban kiírták a pályázatokat is.

A miniszter jelentős eredményként értékelte, hogy a felsőoktatásban a mennyiségközpontú szemlélet helyett ma már minden szereplő a minőséget és a színvonalat állítja a középpontba.

A tárca vezetője a felsőoktatási reformot öt alappillérre állította. A célok között jelölte meg a képzési szerkezet és ehhez kapcsolódva a felvételi eljárás átalakítását, az új finanszírozási rendszer bevezetését, amelynek részeként 3 éves megállapodást kötnek az intézményekkel, és a hallgatói juttatások átalakítását. A minőségbiztosítás érdekében egy minősített oktató egy intézménynél vehető figyelembe az akkreditáció során a parlament előtt lévő törvénymódosítás értelmében - sorolt egy újabb változást.

Az infrastruktúra fejlesztése kapcsán a PPP-beruházásokat említette, amelyekre 10,5 milliárd forintot fordítottak.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok