2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: kiszámítható finanszírozás a felsőoktatásban

2007. május 3.
A felsőoktatás állami támogatása 2007-től 2010-ig 214 milliárd forintról 241 milliárdra emelkedhet. Ezt tartalmazná egyebek mellett a felsőoktatási törvény módosítása, amelyet a közoktatási és a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosításával együtt tárgyalt a kormány; a módosításokat még a tavaszi ülésszak folyamán elfogadhatja az Országgyűlés - hangzott el a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A változtatásokról szólva Hiller István oktatási és kulturális miniszterelmondta: kiszámítható finanszírozást szeretnének a felsőoktatásban, így a javaslat szerint három év alatt 27 milliárd forinttal jutna több pénz a felsőoktatásra.

A miniszter ugyanakkor hozzátette: mindez nem jelenti azt, hogy minden felsőoktatási intézmény támogatása ennek arányában növekedne: egyes intézmények támogatása meghaladhatja ezt, másoké - a minőségi kritériumrendszer alapján - nem biztos, hogy eléri.

A további tervezett változtatásokról szólva Hiller István kiemelte, hogy a tudományos normatíva esetében, tehát állami támogatáshoz egy egyetemi oktató csak egy intézményben vehető figyelembe. Ez a rendelkezés 2009-ben, a mesterképzés esetén 2008. szeptember 1-jétől lépne életbe.

Ugyancsak a felsőoktatást érintené az a változtatás, amely szerint a felsőoktatási intézmény szellemi alkotások hasznosítása esetén közös vállalkozást hozhatna létre külső résztvevővel. A hallgatókra vonatkozó módosítása lenne a törvénynek, hogy mentesülnének a képzési hozzájárulás fizetése alól a terhességi-gyermekágyi segélyben, valamint a gyermeknevelési támogatásban részesülők, illetve a gyesen, gyeden lévők.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a közoktatási törvény kormány által elfogadott módosítása lehetőséget nyújtana a többcélú intézmények létrehozására, ennek megfelelően például egységes iskola-kollégium alakulhatna.

Hiller István szólt arról is, hogy a nem állami fenntartású intézmények esetében a tanulói létszám 25 százalékát kötelezően a település, kerület jelentkező gyermekei közül kellene felvenni, valamint előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket.

Az óvodák esetében, ahol nem elég a férőhely, vagy nincs óvoda, ott az önkormányzat 2008. január 1-ig megoldja a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelését, 2010. augusztus 3-ig pedig valamennyi óvodai igényt kielégíti - mondta az oktatási tárca vezetője. Ehhez kapcsolódva közölte, a jövő hét folyamán várhatóan a közép-magyarországi régióra vonatkozóan meghirdetik az iskolafelújítási pályázatot, amelynek keretében óvodák felújítására is sor kerülhet.

A pedagógusok minőségértékeléséről szólva Hiller István elmondta: 10-15 százalékos jövedelem-kiegészítéshez juthatnak így a tanárok, az értékelés szempontjait várhatóan az ősz folyamán készítik el.

Végezetül a miniszter beszámolt arról, hogy a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosításával csak olyan tankönyvet lehetne forgalmazni, amit felvettek a hivatalos tankönyvjegyzékbe. Erre viszont csak olyan tankönyvek kerülhetnének fel, amelyek ára a miniszter által meghatározott ár alatt van.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok