2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: "kutya nehéz tanévünk volt"

2007. június 15.
Hétfőn kerül a parlament elé a közoktatási törvény módosító javaslatai között az a változtatás, amely a pedagógusok számára pluszdíjazás nélkül elrendelhető két órát érinti, a módosítás a kormány támogatását is élvezi - mondta Hiller István szakminiszter a Pedagógusok Szakszervezete tanévzáró konferenciáján pénteken a fővárosban.
A törvény úgy módosul, hogy a pedagógusok számára heti 22 óra kötelező óraszámot rögzít, a döntéssel a tanárok bürokratikus terhelése nagyságrendekkel csökken - tette hozzá a tárca vezetője. A változtatást jóváhagyta az Országgyűlés Oktatási és tudományos bizottsága is.

A miniszter a módosítás fontosabb elemei között említette még az óvodai ellátásra vonatkozó változásokat, a sajátos nevelési igényű diákokkal összefüggő szabályozás módosítását, s a közoktatási kistérségi társulások ösztönzését. Utóbbi kapcsán a kistérségi társulásokat progresszív, hatékony, a színvonalat emelő intézményekként minősítette.

Kitért arra, hogy a tárca kiterjeszti az óvodákra is az iskolafelújítási programot. Mint mondta, e célra 2007-13 között összesen 120 milliárd forint áll rendelkezésre. A Közép-magyarországi Régióban már meghirdették a pályázatokat, s Budapest és Pest megyében 12,5 milliárd forinttal hirdettek keretet.

A tárca vezetője az elmúlt egy évet úgy értékelte:"kutya nehéz tanévünk volt." A miniszter arról számolt be, hogy az országot járva azt tapasztalta, óriási különbség van egy néhány száz lelkes falu, vagy egy győri oktatási intézmény szolgáltatásai között. Az esélykülönbségek mérséklése kiemelt feladat - hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy szeptember második felében lesznek pontos adatok arról, hogy az intézményátszervezések hány pedagógus-álláshelyet érintenek. Budapesten idén az önkormányzati döntéssel összevont 19 iskolában 619 közalkalmazotti álláshely szűnik meg, ebből 238 a pedagógusállás, amelyből 184 pedagógus esetében sikerült a problémát új munkalehetőséggel, nyugdíjazással megoldani. Egyelőre 54 pedagógus sorsa bizonytalan, remény van rá, hogy szeptemberig az ő helyzetük is rendeződik.

Hozzátette: az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 16 milliárd forint áll rendelkezésre pedagógusok átképzésére, képzésére.

Hiller István a konferencián átvette a PSZ elnökétől azt a "tapasztalatgyűjteményt", amelyet a közoktatási akcióhét összegzéseként állítottak össze.

Tatai-Tóth András, az Országgyűlés oktatási bizottságának szocialista tagja, a Pedagógusok Szakszervezetének tagja arról beszélt, hogy a gyermekeket nem szabad feláldozni a napi politika oltárán. A képviselő a pedagógusok közreműködését szorgalmazta a döntések előkészítésekor.

Varga László, a PSZ elnöke azt mondta, hogy a partnerként kezelt pedagógus minden változáshoz partner lesz.

Elmondta, hogy a minőségi munka alapján bevezetendő keresetdifferenciálás ellen soha nem tiltakoztak. Ugyanakkor ehhez pluszforrások szükségesek, ennek nem a bértömeg újraelosztását, hanem növekedését kell jelentenie és objektív mércén kell alapulnia.

Martin Römer, az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottságának titkára a dialógus, a párbeszéd fontosságát hangoztatta, amely alapvető, bármilyen változás is történjék az oktatásban. Az oktatás minőségét meg kell védeni, ez alapján lehet megítélni milyen lehet a jövő társadalma - mondta.

A fórumon volt olyan hozzászóló is, aki azzal szembesítette a minisztert, hogy soha ennyi intézményt nem zártak be, s soha ennyi pedagógus nem lesz munka nélkül, mint idén.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok