2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jövő hét végén Diákparlament!

2007. október 19.
Jövő hét végén, október 28-án kezdődik és 3 napig ülésezik Zánkán a 2007. évi Országos Diákparlament. A most sorra kerülő lesz a hatodik a magyarországi diákönkormányzatok képviselőiből álló országos tanácskozások sorában.
A rendszerváltás utáni első diákparlament tíz évvel ezelőtt, 1997. május elsején ült össze az Erkel Színházban, a legutóbbit pedig 2004-ben tartották. A parlamentet az oktatásért felelős miniszter hívja össze. Az eseményre minden közoktatási intézmény kap meghívót és kiválaszthatja küldötteit. Idén 500 résztvevőt delegálhatnak a diákönkormányzatok.
 
A diákparlamentek célja, funkciója, hogy az önkormányzatokban részt vevő tanulók szakmai ismeretei és személyes kapcsolatai bővüljenek, és hogy ajánlásokat fogalmazzanak meg az oktatás világának szereplői számára a diákjogok hatékonyabb képviselete érdekében. A diákparlament megfelelő fórum arra is, hogy bemutassa az eredményes helyi kezdeményezéseket, megoldásokat, lehetőséget teremtve az egymástól való tanulásra is.
 
A diákközösségek idén már az előkészítő munkában is részt vehettek. A parlament kétfordulós szervezése által minden iskola lehetőséget kapott arra, hogy kistérségi szinten is megvitassa az ajánlásokat.
 
A 2007-es diákparlament napirendjén - a legutóbbi, 2004-es diákparlament ajánlásait elfogadva - négy fő témakör szerepel:
  - a rendszerváltozást követően létrejött esélykülönbségek enyhítése, a diákok tapasztalatai és javaslatai a probléma megoldására;
  - a diákönkormányzatok munkájának tartalmasabbá és hasznosabbá tétele, a formálisan működő vagy nem működő diákönkormányzatok felélesztése;
  - a gyermekjogok érvényesülése a mindennapokban; a helyzet javítására alkalmazható ötletek;
  - a diákönkormányzatok munkájának lehetséges irányai; a demokratikus értékek közvetítése, a forrásteremtés, a települési ifjúsági feladatok, a diákjogokkal foglalkozó pedagógusok és önkormányzati vezetők munkájának segítése.
 
A diákparlamentek munkájának legfőbb értéke, hogy segítséget nyújthat az oktatási rendszer gyermekközpontúvá válásában, és hogy lehetőséget teremt a felnövekvő korosztályok számára az önkormányzatiság elveinek és gyakorlatának megismerésére, megértésére és működtetésére.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok