2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kiírták a regionális operatív programok első pályázatait

2007. május 7.
Tíz pályázati kiírás jelent meg hétfőn az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) regionális operatív programjaiban 26,9 milliárd forint keretre - jelentette be Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
Elmondta, hogy öt témában - akadálymentesítésre, kerékpárutak, belterületi utak, ipari parkok és közoktatási intézmények fejlesztésére - lehet pályázni régiónként eltérően. Arra számítanak, hogy a regionális operatív programokban a nyár folyamán minden régióban mind az öt témában megjelennek a pályázati kiírások, és szeptemberben minden régióban további témákban elindulhatnak pályázatok.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Közép-Magyarországi Régióban megjelenő pályázattal útjára indítják az iskolafelújítási programot.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Bajnai Gordon elmondta, hogy a pályázati kiírásokban új filozófia jelenik meg, növekszik a régiók szerepe, a regionális fejlesztési tanácsok meghatározó szerepet játszott a témák meghatározásában, és az értékelésben részt vesznek a régiók szakemberei. Új elemként jelenik meg egyes pályázatoknál a kétfordulós rendszer, amelynek lényege, hogy az első fordulóban csak koncepciót kell beadni, és továbbjutás esetén a második fordulóban kell kidolgozni a projekteket. Markánsan megjelenik a területi pozitív diszkrimináció, amit jelez, hogy míg Nyugat-Magyarországon a támogatási arány általában 70 százalékos, addig ez a kevésbé fejlett Észak-Magyarországon 95 százalékos.

Bajnai Gordon hangsúlyozta az átfogó, komplex megoldásokat nyújtó pályázati kiírások fontosságát, példaként említette az iskolafelújítási programot, amelyben a reformelképzelések és a fejlesztéspolitika együtt jelenik meg. Az iskolafelújítási programmal kapcsolatban pályázati kiírás feltételei között szerepel egyebek között, hogy deszegregációs tervet is mellékelni kell.

Hiller István a sajtótájékoztatón mérföldkőnek nevezte az iskolafelújítási program elindítását. Utalt arra, hogy 2004-2006. között 16,5 milliárd forintot fordítottak erre a célra Magyarországon, ebből Közép-Magyarország 1,1 milliárd forinttal rendelkezett. Az idén már Közép-Magyarország 5 milliárd forint kerettel rendelkezik.

Hiller István felhívta a figyelmet arra, hogy a Közép-Magyarország iskolafelújítási pályázati keretének 80 százaléka fordítható infrastruktúra fejlesztésre, 20 százaléka eszközbeszerzésre. Eszközbeszerzésre 10-50 millió forintot, felújításra 20-250 millió forintot, új építésre 20-500 millió forintot lehet elnyerni. A pályázóktól 10 százalékos önerőt várnak, de ennek fedezetére a leghátrányosabb települések intézményei az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium európai uniós önerő alapjából pályázhatnak.
Az NFÜ tájékoztatása szerint a pályázatokat május 29-től lehet beadni.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok