2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kompetenciamérés - pályázati keret a lemaradó intézményeknek

2007. április 11.
Az oktatási tárca 300 millió forintos pályázati keretet különített el azoknak a közoktatási intézményeknek, amelyek a kompetenciamérésen lemaradtak, vagy gyengébb eredményt mutattak - közölte Arató Gergely oktatási államtitkár szerdán az MTI-vel.
Elmondta: a legutóbbi, 2006-os felmérés adatait összevetve a korábbi vizsgálatokkal a magyar nyelvi szövegértés enyhén javuló képet mutat, míg matematikából vegyes a kép a 6., 8., és 10. évfolyamon.

Tájékoztatása szerint a szövegértést vizsgálva a 6. évfolyamon a diákok 20 százaléka, a 8. osztályban 28 százaléka, míg a 10. évfolyamon közel 30 százaléka ugyan el tudja olvasni az elé tett szöveget, ám alig, vagy egyáltalán nem érti azt. Matematikából 6. osztályban a tanulók 49 százalékának, 8. osztályban 44 százalékának, 10. évfolyamon pedig 37 százalékának van gondja az alapfogalmak használatával, azaz ennyien nem képesek egyszerű matematikai problémák megoldására sem.

Arató Gergely kitért arra is, hogy továbbra is nagyon jellegzetes országon belüli különbségek mutatkoznak.

Regionális bontásban az látszik, hogy Nyugat-Dunántúlon a legjobbak az eredmények, míg Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon teljesítettek gyengébben a tanulók. A szülők iskolai végzettsége jelentősen meghatározza, hogy milyen eredményt ér el a diák - közölte. Példaként említette, hogy a 6. osztályos szövegértésnél az általános iskolai végzettségű szülők gyermekeinek 80 százalékkal gyengébb az átlagos teljesítménye, az egyetemet végzetteknél pedig 60 százalékkal jobb.

Ez azt a jellegzetességét mutatja az oktatási rendszernek, hogy az nemhogy csökkentené a társadalmi helyzetből származó különbségeket, hanem sok szempontból erősíti azokat - mondta az államtitkár, hozzátéve, ez látszik települési bontásban is, azaz minél kisebb lélekszámú településről érkezik a diák, annál gyengébb a teljesítménye.

Arató Gergely a mérés jelentőségét abban látta, hogy az intézmények számára viszonyítási alapot jelent. A tárca intézkedései között a 300 milliós pályázati keret mellett megemlítette, hogy jövő évtől 5-6. osztályban kötelező lesz az időkeret ötödét képességfejlesztő oktatásra fordítani.

A lemaradó intézményeknek jövő évtől intézkedési tervet is kell készíteniük, amely az általuk alkalmazott új módszereket, az alapkészségek megerősítésére fordított idő növelését is tartalmazza.

Jelenleg folyik egy uniós forrásból támogatott, a kompetenciaalapú módszerek kidolgozását célzó tananyag-fejlesztési program is, amelyhez eddig 1.500 intézmény csatlakozott.

A fejlesztéseket tovább kívánják folytatni, e célra a Második Nemzeti Fejlesztési Tervben 40 milliárdot különítenek majd el, s a tananyagokat minden iskola számára elérhetővé kívánják tenni - jelezte az oktatási államtitkár.


MTI

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok