2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Konferencia a kisebbek nyelvtanárainak

2007. október 12.
Általánosan elfogadott nézet az, hogy minél korábban kezdenek a gyerekek nyelvet tanulni, annál sikeresebb nyelvhasználók lesznek később, hiszen a korai kezdéssel lehet megalapozni a nyelvtanulás iránti igény és érdeklődés kialakulását, a nyelvi alapok elsajátítását. Ilyen értelemben az általános iskoláknak különösen nagy a felelőssége abban, hogy elindítsa a nebulókat a nyelvtanulás útján.
De pontosan miben is van előnyük a kicsiknek a felnőttekkel szemben? Hogyan, milyen módszerekkel lehet segíteni a gyerekeket alsó és felső tagozaton, hogy a későbbiekben valóban termékenyebbek, motiváltabbak legyenek, fogékonyabbak a nyelvtanulás iránt? Milyen tanulási környezetet, módszertani megközelítéseket igényelnek ehhez? Hogyan értékeljük őket, milyen eredményeket várhatunk el tőlük egyáltalán? Hogy viszonyul ezekhez a kérdésekhez a hazai és európai oktatáspolitika?

Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ az a konferencia, amelyet a Tempus Közalapítvány az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából szervez október 13-án Budapesten az általános iskolában tanító nyelvtanároknak.

Az előadók segítségül hívják például a meséket, hogy megmutassák, milyen változatos módon lehet megszerettetni a gyerekekkel a nyelvtanulást. A tevékenységekkel, játékkal, énekkel, mozgással egybekötött kreatív órákon a gyerekek játszva tanulhatnak idegen nyelvet, amely így szinte észrevétlenül válik a kifejezéstáruk részévé. A konferencia műhelymunkái bemutatják azt is, hogy milyen nehézségeket okoz diszlexiásként részt venni a nyelvórákon, és hogy hogyan lehet mégis elérhetővé tenni a nyelvtudást a diszlexiás, vagy egyéb tanulási nehézséggel küzdő gyermekek számára is. A konferencián tapasztalatcserére kapnak lehetőséget a nyelvoktatásban élenjáró, de speciális rendszerük miatt sajátos problémákkal szembesülő két tanítási nyelvű általános iskolák is.

A résztvevőit térítésmentesen fogadó konferenciára a Tempus Közalapítvány honlapján lehet jelentkezni a www.tka.hu címen. Az elhangzó előadások anyagai a közeljövőben az OKM, illetve a TKA honlapokon lesznek elérhetőek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok