2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a magyar stand a prágai Quadriennálén

2007. június 15.
Megnyílt a magyar stand, a Liliom Bagdadban című koncepció a 11. Prágai Quadriennálén, a nemzetközi színpadi látvány és színházépítészeti kiállításon pénteken Csehországban.
Fehér Ferenc Exit, finita la commedia című performansza a látványtevezői és színházépítészeti fesztiválon, a Prágai Quadriennálén. (MTI Fotó: Kollányi Péter)
Fehér Ferenc Exit, finita la commedia című performansza a látványtevezői és színházépítészeti fesztiválon, a Prágai Quadriennálén. (MTI Fotó: Kollányi Péter)

A prágai Ipari Palotában rendezett színházi seregszemlén Magyarország Forgách András kurátor által álmodott, Molnár Ferenc regénye alapján ihletett díszlettel szerepel. A díszletet Ágh Márton, Fodor Viola és Khell Zsolt tervezte, a megnyitó Fehér Ferenc táncos bemutatójával kezdődött.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára a megnyitón elmondta: a kulturális kormányzat számára fontos, hogy hozzájáruljon a magyar művészek bekapcsolódásához a nemzetközi párbeszédbe, ezáltal segítve a magyar színházi szakma megújulását.

"Miként látunk rá saját kultúránkra és városunkra Budapestre egy más civilizáció, kultúra, vallás és eseménysor felől, mondjuk például Bagdadból" - foglalta össze a tárlat lényegét a politikus.

A Liliom Bagdadban című magyar stand a látványtevezői és színházépítészeti fesztiválon, a Prágai Quadriennálén
A Liliom Bagdadban című magyar stand a látványtevezői és színházépítészeti fesztiválon, a Prágai Quadriennálén

A barna falemezekből készített magyar díszlet részvételre készteti a látogatót: a belépő ujjlenyomatát kérő kis eszköz után számot kap egy gépből, majd a fémdetektoros kapun is át kell jutnia. Ezt követően fénykép készül róla, és egy sarokban kétoldalas vízumkérő lapot kell kitöltenie a Magyar Köztársaságba történő belépéshez. Ezután egy kis ablakhoz megy, ahol azonban a kalitkában ülő hivatalnok a fényképre ráüti a Rejected (Elutasítva) pecsétet. Ezt követően a látogató kilép a díszletből, amelyben sok apró részlet idézi meg a közép-európai és távol-keleti bürokratikus hivatalokat.

"Az utazók tortúráját mutatja be a kiállítás, azt, hogy sok különböző ellenőrzésen kell átesni ahhoz, hogy az ember egy másik kultúrába eljusson" - mondta a megnyitón Forgách András.

A koncepció megalkotásának lényege az volt, hogy a tervezők teljesen együttműködjenek, ezért lett az eredetileg öt tervezőből három - mondta a kurátor utalva arra, hogy korábban Antal Csaba és Kentaur is a díszlettervező csapat tagja volt. Megjegyezte, hogy a többi standtól némileg eltérően a magyar "nem szép, nem csodálatos, egyszerűnek tűnik, mégis bonyolult, és játékossága a lényeg".

A 11. Prágai Quadriennálén hatvan ország állítja ki díszleteit, a seregszemle további két szekciójában, a színházépítészetiben és az oktatásiban is részt vesz Magyarország.

A június 14-től tíz napon át tartó kiállítás magyar projektjét az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a Magyar Látvány- Díszlet és Jelmeztervező Művészek Társaságával közösen szervezte.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok