2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Módosul a közoktatási törvény

2007. május 9.
Bővül az Oktatási Hivatal ellenőrzési jogköre, s pályakövetési rendszert vezetnek be a szakképzésben - többek között ezt tartalmazza a közoktatási törvény módosítása, amelyet csütörtökön tárgyal az Országgyűlés szakbizottsága. Módosul a tankönyvpiaci törvény is.
Szüdi János közoktatási szakállamtitkár szerdai sajtóbeszélgetésen többek között az esélyteremtéssel és az oktatás minőségének javításával indokolta a törvény módosítását.

Az Oktatási Hivatal nem csak hatósági ellenőrzést folytathat le, hanem szabálysértési ügyekben is eljárhat. A hivatal felügyeleti bírságot szabhat ki, amelynek jelenlegi összege 100 ezer forint, indokolt azonban ezt az összeget egymillió forintban meghatározni.

A jogszabály - ha a parlament is elfogadja - tartalmazza a közoktatás feladatainak kistérségi megszervezését, valamint azt, hogy szakképzés-szervezési társulások is létrejöhetnek a jövőben.

Óvodákra vonatkozó változás, hogy 2008. januártól a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket el kell látni ott is, ahol nincs óvoda, és 2010. augusztus 31-ig pedig minden óvodai jelentkezésre vonatkozó szülői igényt ki kell elégíteni.

Lehetőséget ad a jogszabály továbbá az iskola és a kollégium feladatainak egy szervezetbe történő összevonására.

Rögzíti a jogszabály-tervezet azt is, hogy át kell tekinteni a nevelési tanácsadás rendszerét, és bővíteni, a változó igényekhez kell igazítani.

A tankönyvpiac rendjéről szóló törvény is változik. Tankönyvként csak olyan kiadványt lehet forgalomba hozni, amelyet tankönyvvé nyilvánítás mellett felvettek a hivatalos tankönyvjegyzékre. A tankönyvvé nyilvánítás tényét jól láthatóan fel kell tüntetni a könyv borítóján vagy belső címoldalán.

A tankönyvjegyzékre való felkerülés előfeltétele, hogy a kiadó az iskolai forgalmazás során a miniszter által meghatározott árkorlátot megtartsa.

A jogszabályba bekerül az is, hogy a tankönyvkölcsönzés lehetőségét előnyben kell részesíteni, minden olyan esetben, amikor az adott tankönyv több éves felhasználása biztosítható. Ezek közé sorolják a tartós használatra készült tankönyvet, szótárt, a szöveggyűjteményt, az atlaszt és a kislexikont.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok