2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM megvizsgálja a szabad iskolaválasztás korlátozását, ha ilyen javaslat érkezik

2007. november 12.
Ha az oktatási kerekasztal érdemi szakértői javaslatot fogalmaz meg a szabad iskolaválasztás korlátozására vagy megszüntetésére, az oktatási tárca megvizsgálja azt - mondta Arató Gergely, a tárca államtitkára az MTI kérdésére hétfőn.
A távirati iroda annak kapcsán kérdezte meg az oktatási tárca illetékesét, hogy Lamperth Mónika szociális miniszter hétvégén az MSZP pedagógustagozata előtt azt mondta: ha igazi baloldali politikát akarnak folytatni, akkor felül kell vizsgálni a szabad iskolaválasztást. A miniszter szerint a közoktatási rendszernek esélyt kell teremtenie, segítenie kell abban, hogy azt a hátrányt, amit a gyerekek otthon elszenvednek, ki lehessen valamennyire egyenlíteni.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) hétfőn úgy nyilatkozott: támogatja Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter kezdeményezését.

Arató Gergely kifejtette: az oktatási tárca azt gondolja, az a helyes, ha először a szakértők fogalmazzák meg az álláspontjukat, s ennek kapcsán indulhat el széleskörű társadalmi vita, aminek eredményeként az egyes alternatívákról döntés születhet.

Adott esetben egy ilyen lépéshez módosítani kellene a közoktatási törvényt -jelezte az államtitkár.

Hozzátette: a magyar közoktatási rendszerben nagy különbségek alakulnak ki iskolák és iskolák illetve diákok és diákok között. A jelenlegi rendszer sok szempontból nehezen tervezhető és működtethető, mert nem lehet előre tudni, hogy egy-egy diákot hová iratnak be a szülei iskolába. Ezekre a kérdésekre próbáltak eddig is megoldást találni, részben az iskolai körzethatárokra vonatkozó szabályok megváltoztatásával, vagy azzal, hogy az általános iskolai felvételinél előnyben kell részesíteni a helyben lakókat, a hátrányos helyzetű diákokat.

Az államtitkár fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy a kerekasztal mellett azoknak a véleményét - intézményfenntartók, szülők - is megismerjék, akiket ez ténylegesen érintene. Mindenképpen hosszas egyeztetésnek kell megelőznie, hogy akár döntési javaslatok szülessenek - mondta.

Arra a felvetésre, hogy az iskolaválasztás korlátozása alkotmányos aggályokat is felvethet, úgy reagált, hogy lehet számos alkotmányos technika. Az a megoldás része már, ha van ilyen szándék, akkor ahhoz milyen technikákat rendelnek - mondta Arató Gergely.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok