2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pedagógusnap - Hiller: a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülésére van szükség

2007. június 1.
A pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését hangsúlyozta pedagógusnap alkalmából Hiller István oktatási miniszter a fővárosban rendezett ünnepségen Pénteken. A tanítókat, tanárokat köszöntötte Demszky Gábor főpolgármester is.
Hiller István elmondta, hogy egymilliárd forintot különítettek el pályázati forrásként a kiemelkedő pedagógusi munka díjazására. Törvényi szinten válik kötelezővé, hogy a pedagógusbéreket a teljesítmények alapján differenciálják.

Az oktatási és kulturális tárca vezetője az egész ország köszönetét tolmácsolta a pedagógusoknak, amiért a tanításnak, s a diákoknak szentelték életüket. Minden generáció, osztály, nemzedék tudja, hogy amit kaptak pedagógusaiktól az visszafizethetetlen - fogalmazott.

A miniszter kitért arra, hogy nehéz tanéven van túl a magyar közoktatás. A pedagógustúlképzés és gyermekek számának csökkenése halaszthatatlan beavatkozást követelt - mondta, hozzátéve: a meghozott intézkedések szükségesek voltak, s hasonló jellegűekre az elkövetkező években már nem kell számítani. Az várható, hogy stabilabbá és vonzóbbá teszik a pedagógus-pályát, s a magyar közoktatást - fűzte hozzá.

Hiller István szerint kezdeményező- és áldozatkészség jellemzi a magyar pedagógusokat. Példaként említette, hogy az útravaló programban csaknem 8 ezer pedagógus segíti a hátrányos helyzetű diákokat. Úgy tűnik, egyetértés van abban, hogy az egyik legfontosabb feladat a segítésük, az esélyegyenlőség megteremtése.

A miniszter azt kérte a pedagógusoktól, hogy legyen a magyar közoktatás megújításának a mottója: "Minden gyermek egyformán fontos!" Ennek jegyében alakítanak ki befogadóiskolákat is, ahol a gyermekek képességei a meghatározóak, s nem az, hogy honnan érkeznek.


Demszky Gábor főpolgármester a szakképző iskolák átalakításáról szólva elmondta, hogy az átszervezéseket a megtakarítási szempontokon túl az új struktúra kialakítása vezérelte. A reform az integrációval nem zárult le, új Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK) létesülnek. Az észak-pesti területet lefedő TISZK várhatóan szeptemberben nyitja meg kapuit.

Az intézkedésekkel nem leépéítenek, hanem építenek - mutatott rá a főpolgármester. A főváros első embere beszámolt a közgyűlés előző napi döntéseiről is. Ezek értelmében Budapest 7 milliárdra pályázik új TISZK-ek létesítésére, s további 4 milliárd forintot pedig az iskolák akadálymentesítésére szeretnének elnyerni.

Demszky Gábor kitért arra is, hogy a magyar főváros Európa élvonalában van a 15-24 évesek foglalkoztatását tekintve. Míg az unióban ezen korosztály 19 százalékának nincs munkája, addig Magyarországon ez az arány 16 százalék, a fővárosban pedig 10 százalék. Ez harmada a varsói és pozsonyi adatoknak.

Az ünnepségen Eötvös József, Tessedik Sámuel-díjakat, Arany Katedra Emlékplakettet és Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adott át a miniszter a kiemelkedő pedagógusi munka elismeréseként. A főváros oktatásáért végzett munka elismeréseként Pro Scholis Urbis-díjat, ezenkívül emléklapokat adtak át.



MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok