2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szabadságharcos - Freedom Fighter: tanulmányi kirándulás Párizsba

2007. április 3.
Az 1956-os forradalom emigránsaival is találkoznak a francia fővárosban a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai, akik a Szabadságharcos - Freedom Fighter vetélkedő nyerteseként ötnapos tanulmányi kirándulásra utaznak kedden a Szajna parti városba.
A diákok a "Forradalmak és szabadság Párizsában", történelemtanárok kíséretében róhatják le kegyeletüket a Père Lachaise temetőben a mártír miniszterelnök Nagy Imre emlékművénél, s látogatást tesznek a Kommünárok falánál.

Útjuk elvezet Versailles-be, ahol a palota és a Trianon-kastély megtekintése szerepel a programban.

Az 1956-os magyar emigrációnak a francia fővárosban élő képviselői közül Sulyánszky Jenővel és Méray Tiborral cserélik ki gondolataikat a Párizsi Magyar Intézetben.

A kirándulásból nem maradhat ki a klasszikus Párizs sem: a Trocadero, az Eiffel-torony, a Notre Dame is a látnivalók között szerepel. A diákok felkeresik a Louvre-t, s a "művészetek forradalma" jegyében ellátogatnak a Musée D'Orsay-ba, amely a XIX. század második felének, a XX. század első évtizedének művészetét társadalmi kontextusaiban is bemutatja.

A Szabadságharcos - Freedom Fighter elnevezésű verseny 2005 novemberében indult, és a forradalom 50. évfordulóján, 2006. október 23-án zárult. A versenyre 1.867 tanuló és 345 tanár nevezett be határokon innen és túlról.

A vetélkedőn a diákoknak kreatív, gondolkodást igénylő feladatokat kellett megoldaniuk az 1956-os forradalommal összefüggésben: így plakátot, szórólapot, montázst készítettek, képzeletbeli miniszterelnöki beszédet írtak, 56-os szemtanúval csináltak interjút, s kutatást végeztek arról, hogy lakóhelyükön hogyan élték meg az ott élők a forradalmi eseményeket.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Nemzeti Emlékezet Program keretében korábban már sikerrel lebonyolított vetélkedők és tanulmányi kirándulások példája nyomán hirdette meg az országos középiskolai vetélkedőt, amelyben a csapatok hat fordulóban mérték össze tudásukat.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok