2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szüdi János: boldogulási esélyt teremtő közoktatásra van szükség

2007. augusztus 27.
Mindenki számára boldogulási esélyt teremtő közoktatásra van szükség - hangsúlyozta Szüdi János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára hétfőn Nyíregyházán, az iskolaigazgatók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tanévnyitó értekezletén.
Az intézményrendszer átalakításának, közte az iskolák összevonásának ennek megfelelően, a gyermekek mindenek feletti tudásszerzési érdekeit kell szolgálnia - jelentette ki a tárca közoktatásért felelős tisztségviselője.

Rámutatott: olyan oktatási rendszerre van szükség, amely versenyképes tudással engedi ki az iskolákból a végzősöket a munkaerőpiacra.

A szakállamtitkár szerint ezt a célt szolgálja az iskolákban elindított teljesítménymérés, amely az intézmények, a pedagógusok munkája mellett a diákok felkészültségéről is számot ad, hogy követhető legyen a fejlődésük, s ha indokolt, sor kerülhessen az oktatási program időbeni változtatására.

Szüdi János a nyírségi iskolaigazgatók tanácskozásán elmondta: a kompetencia alapú mérés egyaránt érdeke az intézményeknek, a fenntartóknak, a diákoknak és a szülőknek.

Az iskoláknak a mutatók alapján önértékelést kell végezniük, s az országos összehasonlítás szerint, amennyiben szükséges, a hiányosságok megszüntetésére változtatni kell oktatási programjukon.

Három év után az iskolafenntartók is megvizsgálják majd, hogy sikeres-e intézményük oktató-nevelő munkája, s ha gond van, azok megszüntetésére intézkedések születhetnek.

A mérés alapján a diákok és a szülők is eldönthetik, hogy érdemes-e az adott intézményben tanulni, vagy sem.

A szakállamtitkár szólt arról is, hogy október 31-ig a középfokú intézményeknek jelezniük kell az általános iskoláknak, hogy a 9. és a 10. évfolyamon tanuló volt diákjaik milyen eredményeket értek el.

A mutatók alapján a szükséges korrekciót elvégezhetik az alapfokú intézmények a hatékonyság javítására.

Szüdi János az átalakítás foglalkoztatási kérdéseire is kitért, így például arra, hogy a pályázat alapján felvett pedagógusok három, vagy négy hónapos próbaidőt kapnak alkalmasságuk bizonyítására, s bevezetik a gyakornoki rendszert is, hogy a kezdő tanárok minél jobban felkészülhessenek feladataikra.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok