2023. június 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új elemekkel bővül a nemzeti alaptanterv

2007. július 19.
A szokásos háromévenkénti felülvizsgálat eredményeként új elemekkel bővül a nemzeti alaptanterv (nat), elsősorban annak érdekében, hogy jobban igazodjon a mindennapi élethelyzetekben szükséges készségek és képességek elsajátításához - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő a csütörtöki tájékoztatóján.
Hangsúlyozta: a nat alapfilozófiája változatlan maradt, de a dokumentum pontosabb lett és új elemekkel egészült ki. Ez nem jelenti azt, hogy az iskoláknak új pedagógiai programot kellene hirdetniük - mondta a kormányszóvivő.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint a módosítások összhangban állnak a kormányprogrammal, és megerősítik a közoktatásban a képességalapú, használható tudást nyújtó oktatást, illetve támogatják az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges kompetenciák elsajátítását.

A kormányszóvivő kitért arra, azoknak hogy a képességeknek a fejlesztését támogatják a nat új elemei, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres elhelyezkedéshez, segítenek a gazdaság világában, illetve a modern társadalomban való eligazodásban, továbbá olyan ismeretek, amelyek a tudatos állampolgári léttel függnek össze.

Példaként említette az emberi jogok tiszteletben tartását, a nemzeti identitást, a szociális érzékenységet, a környezetért érzett felelősség erősítését, vagy a demokratikus intézményrendszer mélyebb ismeretét.

Budai Bernadett felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi kultúra is nagyobb hangsúlyt kapott, mert az iskolai nevelésnek alapvető szerepe van abban, hogy a gyermekek később tudatos fogyasztókká váljanak és tudják mérlegelni a döntéseikkel járó kockázatot.

Hangsúlyosabban bekerült a nemzeti alaptantervbe, hogy az iskola nyújtson támogatást a káros szenvedélyek megelőzésében.

A kormányszóvivő közölte: az iskoláknak december 31-ig kell a saját tantervüket az új dokumentumhoz igazítani.


(MTI)

Nemzeti Alaptanterv (PDF-formátum)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok