2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Csák Ferenc: "Nincs fontosabb fokmérője egy adott nemzet önbecsülésének, mint a kultúra"

2008. június 6.
A fotográfiatörténet legjelentősebb művészeinek alkotásai láthatók mától a Szépművészeti Múzeum nagyszabású kiállításán, melynek címe: Lélek és Test - Kertésztől Mapplethorpe-ig, a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével. A tárlatot Csák Ferenc, az OKM államtitkára nyitotta meg.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Csaknem 90 fotóművész több mint 220 műve tekinthető meg a tárlaton, amely hét nemzetközi intézmény, valamint a Magyar Fotográfiai Múzeum, illetve a Szépművészeti Múzeum összefogásával valósult meg.

Fotó: Gordon Eszter

"Az alkotói munkához szükséges biztonságot, szabadságot, a művek továbbélésének feltételeit csak a kultúra hivatalnokainak, szervezőinek, politikusainak összhangban végzett munkája biztosíthatja. Ez persze nem könnyű feladat egy olyan világban, ahol túl sok az önmagáért való vita, a "csak azért is" ellenkezés. Ugyanakkor ez a kiállítás is bizonyítja: nem reménytelen a helyzet" - mondta Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a című tárlat megnyitóján a Szépművészeti Múzeumban.

"Nincs fontosabb fokmérője egy adott nemzet önértékelésének, önbecsülésének, harmóniájának, mint a kultúra" - jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette: nagyon nagy szükség van ilyen és ehhez hasonló kulturális eseményekre, hogy egyben maradjunk, vagy elkezdjünk összetartani.

Az augusztus 24-ig nyitva tartó kiállításon a magyar származású ikonok - André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai, Robert Capa - alkotásai mellett a legnagyobb mesterek, többek között Man Ray, Henri Cartier-Bresson, Alfred Stieglitz, Sebastiáo Salgado műveit, s az elmúlt évtizedek fotográfusainak - pl. Robert Mapplethorpe, Tóth György, Yousuf Karsh - munkáit is láthatja a nagyközönség.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok