2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Demokratikus iskolairányítás kézikönyv

2008. január 29.
Megjelent a "Demokratikus iskolairányítás" című kézikönyv, amelynek magyar nyelvű fordítását az Oktatási és Kulturális Minisztérium Európai Uniós Kapcsolatok Főosztálya készíttette 2007-ben.
A kézikönyv egy, összefoglaló néven "szerszámosládának" nevezett sorozat része, melyet az Európa Tanács az EDC (Education for Democratic Citizenship) Projekt részeként tervezett és hozott létre azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson az iskolák és más oktatási intézmények számára a Demokratikus Állampolgárságra Nevelés előmozdításában és fejlesztésében.

Mi a feladata ennek a kézikönyvnek?

A jelen kötet az iskolák demokratikus irányítását kívánja segédeszközként szolgálni, azonban az oktatási intézmények valamennyi fajtája, sőt, a fiatalok nevelésének/oktatásának egyéb helyszínei esetében is alkalmazható. Az iskola napi működésének módszereit, valamint az ott dolgozó/tanuló emberek viselkedésének mintáit megvizsgálva az eszköz célja az olvasók számára való segítségnyújtás annak felmérésében, hogy iskolájuk miként járul hozzá diákjai demokratikus állampolgárrá neveléséhez (DÁN), azaz felkészítésükhöz a demokráciában való felnőtt állampolgárság gyakorlására. Olyan praktikus eszközt kívánunk átadni, amellyel áthidalható a szakadék a ("Hogyan készítjük fel a fiatalokat arra, hogy aktív szerepet vállaló demokratikus felnőtt állampolgárokká váljanak?" kérdésben megfogalmazható) elmélet és a ("Biztosítva azt, hogy az iskolai élet minden vonatkozásában és valamennyi szintjén működés közben éljék meg a demokráciát" válaszban megfogalmazható) gyakorlat között.

A kézikönyv angol nyelvű változatát az EDC nemzeti koordinátor az érdeklődők kérésére ingyenesen postán megküldi. (Az Európa Tanács kiadásában, nyomtatásban megjelent változat kereskedelmi forgalomban van, ára 13 Euró.)

Kontakt: Zoltán Katalin EDC (DÁN)-koordinátor

A magyar nyelvű fordítás letölthető innen.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok