2023. december 11.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Emlékpontok: mintegy 30 ezer interjú készül a XX. század szemtanúival

2008. március 6.
A következő két évben mintegy 30 ezer interjút készítenek a XX. század történéseinek szemtanúival a középfokú oktatási intézmények diákjai; az Emlékpontok elnevezésű program európai uniós forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közreműködésével valósul meg - jelentették be csütörtökön Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszámolója szerint az oktatási tárca, valamint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány közösen dolgozta ki a programot Magyarország közös múltjának megörökítésére.

Mint mondta, ez a projekt azért egyedi, mert szembesíti a fiatalokat a még velük élő nemzedékkel, annak emlékeivel. Hozzátette: "Közép-Európában van annak jelentősége, hogy sok-sok száz fiatal kérdez, és sok-sok száz idős ember válaszol."

Ezek a fiatalok nemzettudatukban, gondolkodásukban nyitottabbak lesznek, egy kicsit megélik, átélik azt, amit apáink, nagyanyáink átéltek - mondta az oktatási miniszter.

Kiemelte azt is, hogy ezt a projektet tíz év múlva már nem lehetne megcsinálni.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter közölte, terveik szerint mintegy 250 iskola több száz pedagógusa segítségével a következő két évben készülhet el az összesen mintegy 30 ezer interjú a diákok szüleivel, nagyszüleivel, ismerőseivel a XX. század történelméről.

Hangsúlyozta, hogy demokráciában élünk, a jelenünket, és azon keresztül a múltunkat és a jövőnket is közösen kell uralnunk, nem lehet senkinek sem monopóliuma a történelem értelmezése fölött.

Mint mondta, nem szabad hagyni elveszni azok emlékét, akik megélték az elmúlt évszázadot. Fontos, hogy ne csak a dokumentálók, a történészek történelemértelmezését ismerhessük meg, hanem a dokumentált személyek, a hétköznapi emberek emlékeit is megörökítsük és folyamatosan kutathatóvá tegyük.

Fotó: Gordon Eszter

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója közölte, az így összeálló interjúkat rendszerbe szervezve virtuális adatbázisokat, illetve akár múzeumokat is létrehozhatnak majd. Hangoztatta, az első körben elkészülő 30 ezer interjú gazdag tananyagot jelent majd.

Mint mondta, nagy lelkesedéssel kezdtek neki a projektnek, és mindenki, akit megkerestek, azonnal igent mondott, attól függetlenül, hogy gondolkozik a jelenről. Hangsúlyozta, hogy az interjúalanyok nemcsak a XX. század tragédiáiról, hanem az örömökről, sikerekről is mesélhetnek majd. Véleménye szerint ez a projekt a nemzeti identitást, a nemzeti együttérzést fogja erősíteni.

Orsós Éva, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal egykori elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy most még nem késő kérdezni a nagyszülőktől.

A sajtóanyag szerint a pályázat összköltségvetése 1,2 milliárd forint. Az oktatási intézmények pályázhatnak majd, a tanároknak előbb képzést biztosítanak, majd ők tanítják meg a diákokat az interjúk készítésére. Az ehhez szükséges technikai eszközöket szintén megkapják majd az iskolák.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok