2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Érettségi - több jelentkező, tovább szigorodott az ellenőrzés

2008. április 23.
A tavaly tavaszinál nyolcszázzal többen jelentkeztek az idén érettségi vizsgára, így a május 5-én induló matúraszezonban várhatóan 125.546 diák ad majd számot tudásáról; a tételek biztonsága érdekében az ellenőrzési folyamatba egy pluszlépést épített be a szaktárca.
Bár a végzős diákok száma csökken, közülük várhatóan 85-86 ezer diák szerez majd érettségi bizonyítványt, az összes érettségiző száma mégis nő, az előrehozott, szintemelő, kiegészítő, pótló, javító vizsgák miatt - tartalmazza az oktatási tárca által az MTI kérésére összeállított tájékoztató.

A végzős diákok számának csökkenése elsősorban annak tulajdonítható, hogy több mint 10 ezer diák a nyelvi előkészítő évfolyamok 2004 szeptemberi bevezetésekor ilyen típusú (öt éves) középiskolai képzésbe került, ezért ők korosztályuknál egy évvel később, azaz csak jövőre tesznek rendes érettségi vizsgát.

A tavaszi érettségi írásbeliken és szóbeliken 125.546 diák összesen 455.557 vizsgát tesz le. A vizsgák közül 27.987 emelt szintű, 427.570 pedig középszintű. Ebben az évben - az idegen nyelven tett vizsgák tárgyait külön számolva - 182 tárgyból jelentkeztek középszintű és 96 tárgyból emelt szintű vizsgára a diákok.

Az írásbeli érettségi vizsgák május 5-től 27-ig tartanak, ezeket az emelt szintű szóbelik követik június 5-11. között, míg a középszintű szóbeli érettségi vizsgákat június 16-27. között tartják. A nyilvántartás szerint a tavaszi vizsgaidőszakban 3.414 vizsgabizottság működik majd.

Az idei érettségi vizsgákra összesen 1.150 millió forintot különítettek el az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) fejezeti kezelésű előirányzataiból.

A tavaszi érettségi vizsgaidőszakban a vizsgák menetét vagy a vizsgázók felkészülését érintő jelentős változás nem lesz. Az OKM tájékoztatása szerint új, központi követelményekre épülő vizsgatárgy nem lépett be a rendszerbe. Érdekesség, hogy a tanulók vizsgázhatnak például arab, újgörög vagy beás nyelvből, de katonai alapismeretekből, hangkultúrából, vagy környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretekből is.

Várhatóan vizsgát tart a Hit Gyülekezete iskolája is, bibliaismeretből. Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese az MTI-nek korábban elmondta, hogy a katolikus, a református és az evangélikus hittan, valamint a judaisztika mellett néhány éve lehet érettségit tenni bibliaismeretből. Ez a Hit Gyülekezetéhez köthető, a felekezet 2005/2006-ban akkreditáltatta a vizsgát. Erre egyébként minden középiskolának és fenntartónak lehetősége van; ha egyház a fenntartó, akkor az a feltétel, hogy bejegyzett egyház legyen.

Az idén is rendkívül szigorú biztonsági előírások mellett készülnek a tételek. A tapasztalatok alapján az érettségi feladatsorok tartalmi és formai ellenőrzésének - amúgy is többlépcsős - folyamatába a leggyakoribb tárgyak esetében még egy ellenőrzési fázist iktatott be a minisztérium.

Az idén is minden szinten, minden tárgyból több, egymással egyenértékű feladatsor készült, amelyek közül sorsolással választanak. Az érettségi feladatlapok csomagolását az Oktatási Hivatal logisztikai osztálya végzi megfelelő biztonsági berendezésekkel felszerelt épületében, a csomagolás és tárolás idején 24 órás őrség garantálja a biztonságot. A tételek szállítása plombált csomagterű gépjárműveken történik, a gépkocsivezető mellett legalább még egy kísérővel.

A vizsgatételek a lehető legkésőbbi időpontban, a vizsganap reggelén kerülnek ki az iskolákba, addig őrzésük az illetékes körzetközponti jegyzők feladata.

A tételeket tartalmazó biztonsági tasakok a vizsgák előtt harminc perccel bonthatók fel, s erről jegyzőkönyv készül. A tételeket a tantestület három tagjából álló bizottság előtt kell felbontani. Jegyzőkönyv készült, illetve készül a nyomtatási folyamatokról és a selejtekről is.

A tételek idő előtti felbontása, továbbítása, terjesztése bűncselekmény, amely minimális esetben is egyéves szabadságvesztéssel büntethető. Azért, hogy a korábbi érettségi idején történtekhez hasonlóak ne fordulhassanak elő, a tételeken a szolgálati titok felirat nagy betűkkel szerepel, s a feladatlapok formailag teljesítik a titokvédelmi követelményeket.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok