2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Február 15-ig lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra

2008. január 17.
A diákok február 15-ig jelentkezhetnek a tavaszi érettségi vizsgákra, az oktatási tárca arra számít, hogy az új, szigorúbb logisztikai rendszernek köszönhetően a matúrát idén is zökkenőmentesen tudják lebonyolítani - hangzott el a vizsgákért felelős bizottság csütörtöki budapesti ülésén.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István szakminiszter elmondta, hogy idén várhatóan 100 ezer diák tesz majd vizsgát emelt és középszinten. A vizsgák május 5-én kezdődnek és június 27-én zárulnak.

A központi követelmények alapján a diákok 189 vizsgatárgyból választhatnak, amelyeket 12 nyelven lehet letenni. A tanulók megmérettethetik magukat például arab, újgörög, vagy beás nyelvekből, de katonai alapismeretekből, hangkultúrából, vagy környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretekből is vizsgázhatnak.

Várhatóan vizsgát tart a Hit Gyülekezete iskolája is bibliaismeretből. Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese az MTI kérdésére elmondta, hogy a katolikus, a református és evangélikus hittan, valamint judaisztika mellett, néhány éve lehet érettségit tenni bibliaismeretből, amely a Hit Gyülekezetéhez köthető. A felekezet 2005/2006-ban akkreditáltatta a vizsgát. Erre egyébként minden középiskolának és fenntartónak lehetősége van, ha egyház a fenntartó, akkor az a feltétel, hogy bejegyzett egyház legyen.

Hiller István úgy értékelte, hogy a vizsgák zavartalan lebonyolításáért felelős, egy éve létrehozott bizottság jó munkát végzett eddig, s valóban operatív szerepet tölt be. A testületnek az oktatási tárca illetékes szakemberei mellett tagja a Gimnáziumok Országos Szövetsége, a Magyar Szakképzési Társaság első embere is.

Az idei érettségiket a 2005 őszén kialakított, az eddigi hét vizsgaidőszakban sikeresen működő logisztikai rendszerben bonyolítják majd.

Fotó: Gordon Eszter

Szüdi János közoktatási szakállamtitkár elmondta: olyan rendszert dolgoztak ki, amelyben a tételek a lehető legrövidebb időn belül és a lehető legkésőbbi időpontban kerülnek az iskolákba, őrzésükről pedig a jegyzők gondoskodnak. A tételeket most is többszörösen ellenőrzik, hogy ne legyen a feladatokban hiba.

A miniszter szólt arról is, hogy a kétszintű érettségi bevált, kiállta a próbát.

Emlékeztetett, hogy az idén a felvételiket már új pontrendszer szerint szervezik. A diákok összesen 480 pontot érhetnek el a vizsgákon, ebből 200 pont a tanulmányi eredmények alapján, ugyanennyi a két felvételi tárgyból, s további 80 pluszpont tanulmányi versenyekért, sportteljesítményért szerezhető.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok