2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felmérés készül a pedagógusok munkaterheléséről

2008. augusztus 28.
Felmérés készül a pedagógusok munkaterheléséről - erről állapodott meg Hiller István szakminiszter és Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke csütörtökön Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István a megbeszélés után újságírói kérdésre válaszolva elmondta, van realitása annak, hogy az átfogó, reprezentatív felmérés a következő tanév elejére elkészüljön. A felmérést a tárca és a PDSZ felkérésére egy független cég végzi majd el - tette hozzá.

Kerpen Gábor a felmérést azért nevezte fontosnak, hogy kiderüljön, a pedagógusok a megemelt kötelező óraszám mellett heti negyven órában dolgoznak vagy azon túl is kénytelenek időt fordítani feladataikra. Az eredményeket közösen elemzik és értékelik, s mindenki megteszi a szükséges lépéseket a munka törvénykönyvének betartásáért - mondta.

A miniszter magát a találkozót hasznosnak ítélte. Kifejtette: ahogy már korábban is látszott, az Új Tudás program irányával és pilléreivel a PDSZ egyetért. Most kirajzolódott, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben jobban értik egymást, s vannak olyanok, amelyekben a véleménykülönbség továbbra is megmaradt.

Hozzátette: abban is jobban értik a másik érvelését, amiben nincs egyetértés.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke közölte: az Új Tudás program irányaival, pilléreivel egyetértenek, de a program öt pillére közül három esetében az "anyag, amiből gyúrják a pillért", nem megfelelő.

Egyetértés van abban, hogy az esélyegyenlőség megteremtéséhez szükség van a beóvodáztatás támogatására. Abban is megegyezik a felek álláspontja, hogy a tehetséggondozás Új Tudás programban szereplő formájára szükség van - tette hozzá.

Ugyanakkor a PDSZ szerint az oktatás jelenlegi finanszírozása azt eredményezi, hogy főként a falusi kisiskolák önállóságukat vesztik vagy megszűnnek.

A szakszervezet álláspontja szerint a pedagógusok általános anyagi megbecsülésére van szükség, nem csak egyes kollégákéra. A pályakezdők munkába állását azt könnyítené, ha a keresetemelkedés mellett csökkenne a kötelező óraszámuk. Ugyanez vonatkozik a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusokra is.

Kerpen Gábor szerint a diákok iskolában töltendő idejének növelése segítheti a nehezebb szociokulturális környezetből származó gyermekek társadalmi integrációját.

A PDSZ elnöke meghívta Hiller Istvánt arra a szeptember 19-i megbeszélésre, amelynek témája a kisiskolák helyzete lesz. Hiller István elmondta: az oktatási tárca a meghívást elfogadja, s képviselteti magát a rendezvényen. Kérdésre válaszolva közölte, hogy nem szünetelnek a tárgyalások e kérdésben az Élőlánc Magyarországért Mozgalommal.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisiskolák tagintézményekké válnak, ezek alsó tagozaton úgy működnek, mint korábban, a felső tagozat az, amelyet több falu és fenntartó együttesen működtet - mutatott rá a tárcavezető.

Elmondta: a rendelkezések az alsó tagozat helyben tartását, tagintézmények, társulások kialakítását szolgálják, a minisztérium szándékának megfelelően.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok