2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: évente 17 milliárd a tehetséggondozásra

2008. szeptember 19.
A kormány szerdai ülésén döntött a Nemzeti Tehetség Program rövid távú cselekvési tervéről és a program finanszírozását szolgáló nemzeti cselekvési alap létrehozásáról. Erről Hiller István oktatási és kulturális miniszter számolt be a pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.
Hiller István kiemelte: a Nemzeti Tehetség Program elindításával a felhasználható források megkétszereződnek, hiszen a költségvetésben rendelkezésre álló összegeket még uniós források egészítik ki. Eddig az oktatási büdzsében a tehetséggondozásra különböző címeken 7,1 milliárd forint állt rendelkezésre. Ezt további 500 millió forint egészíti ki jövőre. A 2008-2009-es tanévben pedig a programra az uniós forrásokból évente 9-10 milliárd forint használható fel, azaz összesen e célra évente 17 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta a miniszter.

A Nemzeti Tehetség Program az Új Tudás Program egyik központi eleme, civil és kormányzati együttműködés eredménye - szögezte le Hiller István. Mint rögzítette, a program egységes rendszerbe foglalja a már működő programokat, és elősegíti a tehetséges fiatalok felkutatását, valamit folyamatos támogatást nyújt. Hozzátette: a program felhasználása és alkalmazása a Nemzeti Tehetséggondozó Tanács véleménye alapján történik.

A miniszter ismertetése szerint a civil és szakmai egyetértésben született programot "majdnem teljes politikai egyetértés" övezi. Hozzátette: a nyár eleji négy párti parlamenti határozatot csak a Fidesz nem támogatta, ám azt máig nem tudni, hogy miért.

A kormány tervei szerint program végleges elfogadásáról október-novemberben dönt a parlament - jelentette be Hiller István. Szerinte ezt követően 2028-ig biztosított lesz a tehetséggondozás fejlesztése.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok