2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "Legfőbb értékünk a gyermek, a magyar jövő záloga"

2008. szeptember 4.
"Legfőbb értékünk a gyermek, a magyar jövő záloga" – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter Battonyán, ahol a Szent István Általános Iskolában megnyitotta a tanévet. A tárca vezetője ezt követően átadta a Román Általános Iskola és Óvoda új épületét. Az intézmény beruházásait összesen 220 millió forinttal támogatta a szaktárca.
"Ez a nap az együttműködés ünnepe. A Román és a Magyar Köztársaság, illetve a Battonyai Román Kisebbségi Önkormányzat és a kormány közötti összefogásé" - mondta a miniszter az átadási ünnepségen.
 
A tárca vezetője szerint igen fontos a hazánkban élő románok és a Romániában élő magyarok anyanyelvének megtartása, és identitásuk megőrzése. Hiller István a miniszteri keretből Battonya oktatási intézményeinek programjait 20 millió forinttal segíti. (Ebből 2,5 millió forintot a román, s ugyanennyit a szerb iskola programjainak a támogatására kell fordítani.)
 
A tárca különös figyelmet fordított és fordít arra, hogy a battonyai Román Általános Iskola és Óvoda megfelelő feltételek között működhessen. Az iskola épületének rekonstrukciója megoldandó közös feladatként szerepelt a Magyar-Román Kisebbségügyi Együttműködési Szakbizottság ajánlásai között, és felvetődött a magyar-román együttes kormányülésen is.
Mindezekre tekintettel az oktatási és kulturális tárca 2006-tól mintegy 220 millió forinttal támogatta a battonyai Román Általános Iskola és Óvoda megújítását: 2007 szeptemberére befejeződött az óvoda épületének a rekonstrukciója 60 millió forintból, a most átadott iskolaépület beruházása pedig 160 millió forintba került.
 
A battonyai Román Általános Iskola 1991-től tért át a kétnyelvű nemzetiségi oktatásra. 1992-től az iskola - Román Általános Iskola és Óvoda néven - önálló intézménnyé vált. Idegen nyelvként a tanulók a francia és az angol nyelvet tanulják. Az iskola tárgyi feltételei biztosítottak, komoly számítógépparkkal rendelkezik, és bekapcsolódott az Internet-hálózatba is. Az óvoda, amely a román templom mellett külön épületben nyert elhelyezést, összevont csoporttal működik. A dajkák és óvónők szakirányú végzettséggel és a nyelv megfelelő ismeretével rendelkeznek. Az intézménybe 23 óvodás korú gyermek és 51 általános iskolás tanuló jár, a tanárlétszám 14 fő.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok