2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Idén 211 közoktatási intézmény nyerte el az "Ökoiskola" címet

2008. június 6.
Az "Ökoiskola" cím elnyerésére minden magyarországi közoktatási intézmény pályázhat. 2007-ig 272 iskola nyerte el az "Ökoiskola" címet. A környezettudatos gondolkodás terjedését mutatja, hogy a 2007. december 17-én kiírt pályázatra 211 iskola jelentkezett. A pályázaton minden intézmény teljesítette a feltételeket, így majdnem megduplázódott az ökoiskolák száma Magyarországon.
Az Ökoiskola Hálózat, az OECD-ENSI (Iskolai Környezeti Nevelési Kezdeményezések) nemzetközi projektjeként 1986-ban indult útjára. Magyarországon 2000 márciusa óta működik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet koordinálásával, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi Minisztérium szakmai, illetve anyagi támogatásával.

Az "Ökoiskola" cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintű állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiája értékeit. Az "Ökoiskola" cím adományozása kapcsolódik az ENSZ "A fenntarthatóságra oktatás" 2005-2014 évtizedének programjához.

Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nemcsak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén. Az iskolák működtetése a lehető legkörnyezetkímélőbb módon történik, az intézmények a szülőkkel és a helyi közösséggel együttműködnek a helyi környezeti problémák megoldásában, és számos tanterven kívüli tanulási formát biztosítanak a diákoknak.

Az "Ökoiskola" cím elnyerése számos előnnyel jár az intézmény számára. A cím az iskola megkülönböztető minőségjelzőjévé válik, mely vonzóvá teszi az intézményt a szülők számára. Az ökoiskolák nagyobb eséllyel vesznek részt a környezeti nevelési, a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos pályázatokon. A cím elnyerője az Ökoiskolák Hálózatának tagja lesz, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere bővül, a Hálózat programjai, továbbképzései pedig segítik szakmai fejlődését.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok