2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közel száz újabb óvoda kapott Zöld Óvoda-minősítést

2008. szeptember 26.
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára 97 óvodának adományozott Zöld Óvoda-minősítést, ezzel a minősített óvodák száma 206-ra nőtt.
A közoktatási törvény, a NAT és az arra épülő kerettantervek alapján a környezeti nevelés hangsúlyos kezelése megjelent az iskolai területen, amely jelentőséget adott az óvodai nevelésben is az óvodák értékeinek vizsgálatára, elemzésére, az eredmények kiemelésére. Olyan kritériumrendszer kidolgozása és a kritériumok alapján olyan indikátorrendszer kiépítése történt meg, amely az óvodai környezeti és egészség nevelésre vonatkozó minőségi megalapozásra ad lehetőséget. Így válhat megvalósíthatóvá az iskoláskor előtti és az iskolai intézményes környezeti, egészség nevelés területén a pedagógiai rendszerek egymásra építettsége.

A fenntarthatóság pedagógiájának megteremtése érdekében fontossá vált első lépésként az óvodai területen a "Zöld óvoda" fogalom megismerése, tartalmi jellemzőinek összeállítása. E program kapcsán nem új feladatvállalásokról van szó, csak az eddigi tevékenységek tudatosabb, más szempontok szerinti csoportosításáról, egyes tevékenységek hangsúlyozásával szemléletbeli változásokról. A fenntarthatóságot segítő megoldások keresése elvezet a tervszerűbb és következetesebb megvalósítási módok, az egészségesebb életmód kialakítása felé. Ennek érdekében került sor a Zöld Óvodai Kritériumrendszer kidolgozására, és pályázati program kialakítására, amely a "Zöld óvoda" cím elnyerésére irányul.

A cím elnyerésére másodszor kiírt pályázat nyerteseinek Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára 97 óvodának adományozott Zöld Óvoda címet, amelynek átadása a Hagyományok Háza színháztermében ünnepélyes keretek között került sor.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok