2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális és sajtóbizottság - beszámoló a Reneszánsz Év 2008 programjairól

2008. április 15.
A Reneszánsz Év 2008 programsorozat eddig megvalósult rendezvényeiről és eredményeiről számolt be, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának keddi ülésén Budapesten.
Schneider Márta elmondta: a január 22-én, a magyar kultúra napján "Gondold újra!" szlogennel útjára indított programsorozat célja a kultúra ügyének felkarolása, ösztönzése. Hozzátette, hogy az új tartalmakkal tapasztalataik szerint valóban sikerült a fiatal közönséget is elérniük.

A 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozatról szólva hangsúlyozta: szakmailag is különleges kezdeményezés az Országos Széchényi Könyvtár, a Budapesti Történeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködése. Kitért arra, hogy a Szépművészeti Múzeum Medici-kiállítását a várakozások szerint több mint százezren tekintik meg.

Az évad keretében két ütemben írtak ki pályázatokat összesen mintegy kétmilliárd forint értékben; ezzel kapcsolatban Schneider Márta azt emelte ki, hogy a kezdeményezések sok eseményt, programot generáltak. Példaként említette a Reneszánsz túrák Magyarországon című, kiemelkedően népszerűnek bizonyult pályázatot, amellyel osztálykirándulásokhoz nyújtanak támogatást.

A következő félévről szólva az Országos Műszaki Múzeum és a Budapesti Közlekedési Múzeum szeptemberben nyíló tárlatait, valamint a reneszánsz kiállítás-sorozat záró állomását, a Néprajzi Múzeum Legendás lények, varázslatos virágok című programját említette.
A szakállamtitkár jelezte: a tervek szerint az évadot a Magyar Tudományos Akadémián rendezendő háromnapos, a Reneszánsz Év művészettörténeti és egyéb eredményeit számba vevő szakmai konferenciával zárják majd.

Az évad keretében zajló műemléki beruházások közül az esztergomi palotában található, egykor Vitéz János termeként szolgált Studiolo restaurálását és a Kolozsvár főterén álló Mátyás király-szobrot emelte ki. Utóbbiról elmondta: ez az első olyan nagyszabású rekonstrukció, amelyet a magyar és a román kormány közösen finanszíroz, ezért sikerének anyagi, szakmai és politikai feltételei is vannak.

Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. vezetője egy felmérés adatait ismertetve azt hangsúlyozta, hogy a programok fővárosi és vidéki látogatóinak aránya 50-50 százalék, a rendezvényeken magasabb számban vesznek részt nők. Hozzátette, hogy a fiatalok megszólítása is sikerült a felmérés szerint.

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke későinek tartotta a beszámolót, de elismerte az évad eddigi eredményeit. Ugyanakkor úgy vélte: tévedés volt a tárca részéről azt a látszatot kelteni, hogy az évad keretében újabb négymilliárd forintos forrás áll a kultúra rendelkezésére, holott valójában egyes, amúgy is létező pályázatokat az évad keretében hirdettek meg.

Gulyás Dénes fideszes képviselő saját tapasztalataira hivatkozva egyes produkciók költséghatékonyságát és a művészek gázsijának mértékét firtatta. Schneider Márta a művészek gázsijával kapcsolatban tisztességes, átlátható, stabil és a művészek érdekét védő javadalmazást ígért.

Tellér Gyula (Fidesz) azt firtatta, hogy az évad forrása nem a kultúrafinanszírozás előző években történt csökkentéséből állt-e össze, és erre vonatkozó adatsor összeállítását kérte az államtitkártól, aki ennek elkészítésére ígéretet is tett.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Reneszánsz Év vidéki programjait pénteken nyitotta meg Miskolcon. A Reneszánsz Év 2008 programsorozatát Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából rendezik meg. Az évad költségvetése 4 milliárd forint, ebből 2,6 milliárdot fordítanak pályázatokra és fejlesztésekre, 1,4 milliárd forint jut a programok finanszírozására.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok