2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar tételek a lengyel történelem érettségin

2008. május 22.
A lengyel emelt szintű történelem írásbeli érettségi tételeinek több mint a fele volt magyar témájú, és a 20 pontot érő feladat kifejezetten a két ország történelmi, politikai kapcsolatairól szólt - mondta el az MTI-nek Gordon István, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója.
Gordon István, aki végzettségét tekintve történelemtanár, a félmilliós példányszámú lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza nyolcoldalas mellékletében bukkant rá az emelt szintű történelemérettségi tételekre és a helyes válaszokra, s meglepetten tapasztalta, hogy azoknak több mint a fele magyar témájú.

Az emelt szintű érettségit tevő fiataloknak olyan kérdésre kellett írásban felelniük - a jó válasz egy-egy pontot ért - mint: az 1079-ben Lengyelországból elmenekült Merész Boleszláv király miért Magyarországon keresett menedéket, vagy mi volt az oka a Henryk Dembinski tábornok és Kossuth Lajos közötti vitának?

A 24. feladat - amelynek megoldása 20 pontot ért - két témakörből állt: elemezni kellett a török veszély hatását Lengyelország és Magyarország politikájára a XVI. és XVII. században, vagy értekezést írni az 1918 és 1956 közötti lengyelországi és magyarországi politikai átalakulásokról.

Az intézetigazgató szerint a kérdések rendkívül korrektek voltak, és egyúttal jellemzik a lengyel-magyar viszonyt is. Gordon István szerint nincs még egy olyan ország, ahol hasonló érettségi tételek lettek volna, mint Lengyelországban. Ha valaki csak az újság mellékletét olvassa el, máris rendkívül gazdag történelmi ismereteket szerez magának. Az érettségiző tanulók szülei biztosan elolvassák a tételeket és a helyes válaszokat, s ezáltal is terjed a magyar kultúra, történelem.

Gordon István megjegyezte, hogy ha a magyar témák érettségi tételek lettek, akkor biztosan tanították is őket a gyerekeknek.

A Magyarország iránti lengyel szimpátiát jelzi, hogy szinte minden nagyvárosban van Petőfi, Kossuth és Báthori nevű iskola, s a névadóról minden évben megemlékeznek. Lengyelországban nincs olyan politikai oldal, amely ne pozitívan kezelné Magyarországot, a magyarokat - tette hozzá.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok