2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A települések harmada pályázott az esélyegyenlőségi projektre

2008. május 22.
Magyarország településeinek mintegy harmada adott be pályázatot a közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztési projektjére; az első körben 70 milliárd forint keretösszegű támogatásra csak azok az intézményfenntartók és kistérségi társulások jelentkezhettek, amelyek esélyegyenlőségi tervet, deszegregációs programot készítettek.
A régiós pályázatok első fordulója lezárult, a pályázatokhoz kapcsolódva 540 pályázó felkérése alapján közel ezer településen készített közoktatási esélyegyenlőségi helyzetelemzést az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakértői hálózata - mondta Borovszky Tímea, a szaktárca esélyegyenlőségi főigazgatója csütörtökön újságíróknak.

Azok az önkormányzatok, amelyek uniós és hazai forrásból támogatandó fejlesztési pályázatokra jelentkeznek, vállalniuk kell, hogy felszámolják az oktatási intézményekben a szegregációt, és olyan esélyegyenlőségi tervet készítenek, amit a szaktárcák számon kérhetnek.

A főigazgató szerint a települések vezetői, az intézmények fenntartói érdekeltek lesznek a deszegregációs program végrehajtásában, ugyanis amennyiben ez a projekt nem valósul meg, a megítélt támogatást vissza kell fizetniük. Vagyis nem elég a szándéknyilatkozat, erről képviselő-testületi döntést is kell hozni.

Ha például egy önkormányzat több tíz, vagy százmillió forintot nyer bármilyen fejlesztési programra, de az esélyegyenlőségi helyzetelemzésben foglaltak nem valósulnak meg, a teljes támogatási összeget visszatartják, illetve visszakövetelik, és más uniós pályázatban sem vehetnek részt - tudatta a részleteket Sági Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője, és Borovszky Tímea.

Ha tudatos a szegregáció és az elzárkózás, a támogatások hiányában nem indulhat meg a fejlődés, így fennállhat az a veszély, hogy egy-egy település, város elnéptelenedik, ugyanis az emberek a jobb körülményeket keresve elköltöznek - hangzott el.

A pályázatok végrehajtását egy 80 fős szakértői gárda ellenőrzi. Ugyanakkor minden támogatást megadnak az esélyegyenlőségi terv elkészítéséhez és megvalósításához is - ígérte a főigazgató.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok