2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató: jó oktatási rendszerrel sikeressé tehető Magyarország

2009. augusztus 17.
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium oktatási államtitkára a nagytarcsai Csillagszem Óvoda szombati átadó ünnepségén azt hangsúlyozta, amikor egy oktatási intézmény megújul vagy egy új oktatási intézmény épül, az azt jelenti, hogy egy település bízik saját jövőjében, abban, hogy jó neveléssel, oktatással sikeressé tudják tenni a gyerekeket, s ezáltal az egész országot.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Az államtitkár rámutatott arra, a kormány az európai uniós forrásokat arra fordítja, amely a legnagyobb hasznot hozza az országnak. Az óvoda az az intézmény, amely megalapozza az egész oktatási rendszert, s ezáltal Magyarország is sikeres válhat.
 
Arató Gergely köszönetet mondott azoknak, akik a Csillagszem Óvoda megvalósulásában közreműködtek. Mint mondta, együttműködésükkel nemcsak Nagytarcsát, hanem az egész országot gazdagítottak.
 
Projekt neve: Nagytarcsa Csillagszem Óvoda építése
Projektgazda: Nagytarcsa Község Önkormányzata
támogatás: 309.159.597 Ft
Saját erő: 34.351.066 Ft
 
Az óvodáról:
1950-ben hozták létre. 2004-ig 3 csoporttal működött, jelenleg pedig 4 csoporttal. Az intézményben a gyerekek létszáma 97 fő, ugyan az alapító okiratban 120 fő az óvodai férőhelyek száma, de az óvoda épülete nem tette lehetővé még egy csoportszoba kialakítását. Jelenleg az óvodában 13 fő dolgozik: 8 óvodapedagógus, 4 dajka és 1 konyha-alkalmazott.
Az új épület mintegy kb. 700 m2-rel lett nagyobb, mint a régi épület.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Szervezeti felépítése:
Az óvoda pedagógiai tevékenysége folytán együtt működik a kistérséghez tartózó többi óvodával. Az óvodában heti 4 órában logopédiai szolgálat, valamint gyógypedagógus szolgálat érhető el. Továbbá az intézmény szorosan együttműködik a Gyermekjóléti Családsegítő szolgálattal.
 
Az új intézmény:
A projekt során megvalósult épület a település súlypontjában helyezkedik el, távolabb a főútvonaltól, így nyújtva biztonságosabb megközelíthetőséget. A fejleszteni kívánt terület a település akciótervéhez szorosan illeszkedik, mely során egy faluközpont rehabilitáció valósul meg. A jelen projekt megvalósításával a település kistérségi szerepe intenzívebbé válik, valamint a település vonzereje is nagyban növekszik. A jelenleg működtetett óvoda épülete energiatakarékossági szempontból nem fenntartható. A projekt megvalósításával egy korszerű épület létesült, melynek fenntarthatósága gazdaságos.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Indokoltság:
A település lakónépessége rohamosan nő a lakóparkok fejlesztésével. Jelenleg a településen 740 gyermek van, mely a település lakónépességének a 22%-a, 2006-ban 21,5% volt, mely évről évre növekszik.
 
Célok/megvalósuló elemek:
1. A cél egy balesetveszélyes, felújításra alkalmatlan óvoda új épületbe helyezése. A projekt keretében megvalósuló óvoda a meglévő óvoda teljes funkcióját átveszi, valamint plusz férőhelyet biztosít. Elvárt eredmény: egy a települési, mikrotérségi óvoda hasznos működtetése, az új uniós szabályoknak megfelelő óvodai épület kialakítása.
2. Az új hat csoportos óvoda megépítésével lehetővé válik minden óvodáskorú gyermek felvétele. Az új lakóparkok megépülésével jelentősen növekedett a település lélekszáma. A megépülő új óvoda nem csak felvehető mennyiségi növekedést eredményezne, hanem minőségi változást is hozna.
3. Az SNI gyermekek ellátásával szakmai továbbképzéseknek is helyt adhatnak a térségben.
4. Az új épületben kialakítanak egy tornaszobát is, mely maximálisan alátámasztja a 21. század egészséges életmódra nevelés alapvető elvárásait.
5. Az új óvodával komplex energetikai korszerűsítés is megvalósul.
 
Fotó: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok