2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató: nyugodt, kiszámítható tanév lesz az idei

2009. augusztus 26.
Nyugodt, kiszámítható tanév kezdődik, jogszabályi változás nem nehezíti a munkát - mondta Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium államtitkára Makón, a X. Pedagógiai Konferencia után tartott sajtótájékoztatón, kedden.
Az államtitkár kijelentette: az idei tanévnek fontos tényezője, hogy az oktatás szakmai színvonala tovább növekedjen, tartalma korszerűsödjön, illetve erősödjön az esélykiegyenlítés.
 
Idén nagy feladat, hogy az intézmények azokra a szakmai fejlesztésekre koncentráljanak, melyeket megpályáztak. Ezek közül kiemelendők azok az uniós támogatások, melyek a kompetencia alapú fejlesztésekre vonatkoznak. Ennek során az intézmények ahhoz kapnak támogatást, hogy új pedagógiai módszereket vezessenek be, javítsák az iskola és a szülők kapcsolatát, korszerűbb eszközöket használjanak. A program a magyar közoktatás szakmai megújításának átfogó programja - hangsúlyozta. Jelenleg ebben a körben 25 milliárd forintról szóló pályázatot bíráltak el és a legtöbb már a szerződéskötés szakaszában van; a következő években ezek összességében több mint 100 milliárd forintot tesznek ki.
 
Ősszel írják ki a pályázatot a tananyagok megújítására vonatkozó programra. Ezek közül a természettudományos tananyagok fejlesztését emelte ki az államtitkár. A cél, hogy a diákok könnyen tanulják a vonzó tantárgyat, a pedagógusok pedig könnyen oktassák azokat.
 
Forrásokat biztosítanak az integrációs programokra és a hátrányos helyzetű diákokat nevelő intézmények fejlesztésére is.
 
Mindemellett folytatódik az a munka, mely az oktatás rugalmassá tételét célozta meg. Ennek egyik fontos eleme, amely lehetővé teszi a kistelepüléseken a közös óvodák és bölcsődék megszervezését.
 
A cél, hogy minél több gyereket vegyenek fel az intézmények, ha van hely és igény erre - tette hozzá Arató Gergely.
 
A 2009-2010-es tanév sok helyen az iskolaépületek felújításának éve. A regionális fejlesztési programok keretében 105 milliárd forintot nyertek el az intézmények, 360 pályázaton. Ezeknél általános tapasztalat, hogy a gyerekek érdekében a kivitelezők gyors munkát végeznek. Másik tapasztalat, hogy az intézmények megtanultak pályázni. Ez igaz a makói kistérségre is, melynek csaknem másfél milliárd forintot sikerült megpályázni.
 
Az államtitkár a konferencián korábban elmondta: jövőre olyan költségvetést kell készítenie az országnak, melyben kevesebb a kiadás. Ennek elérésére egyik lehetőség a tárca költségvetések csökkentése, ami a pályázati pénzek csökkenését jelentheti, illetve az önkormányzati rendszer költségeinek csökkentése. Az MTI azon kérdésére, hogy az oktatási tárca hol tudná csökkenteni a költségeit, elmondta: ezt még nem tudni, de a fő cél, hogy az iskolák működését és a pedagógus álláshelyeket megvédjék.
 
A kistérség hétszáz pedagógusából több mint hatszázan voltak jelen az immár tizedik alkalommal megtartott ingyenes szakmai továbbképzésen.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok