2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató: várhatóan nem emelkedik a tankönyvek ára a mostani tanévben

2009. augusztus 12.
Várhatóan nem emelkedik a tankönyvek ára a most induló tanévben - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
Arató Gergely elmondta, hogy az oktatási tárca vezetője a tankönyves szövetséggel egyeztetve nem változtatott az árkorláton.
 
Az iskolák 3475-féle tankönyvből rendelhetnek, a kormány összesen közel 7 milliárd forinttal támogatja az ingyenes, illetve kedvezményes tankönyvellátást, a kiadványok felét így gyakorlatilag az állam fizeti ki. A költségvetés a tanulók tankönyvellátáshoz általános támogatásként ezer forint hozzájárulást biztosít, a tanulók ingyenes tankönyvellátásához pedig tízezer forintot.
 
Ingyen kaphatja a tankönyvet, aki tartósan beteg, testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, illetve három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.
 
A korábbi felmérések alapján ingyenes tankönyvellátásra mintegy 600 ezer gyermek jogosult.
 
Az iskolák nemcsak az új tankönyvek finanszírozásával teljesíthetik ingyenes tankönyvellátásra vonatkozó kötelezettségeiket. Egyre inkább terjed az a gyakorlat, hogy a tovább használható, tartós tankönyveket (például atlaszokat, feladatgyűjteményeket) könyvtári kölcsönzés útján bocsátják a rászorulók rendelkezésére - jegyezte meg az államtitkár.
 
Arató Gergely a támogatásokat részletezve kitért arra is, hogy ingyenes étkeztetésre azok a bölcsődés és óvodás gyermekek, valamint az általános iskola 1-6. osztályába járó diákok jogosultak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.
 
Kedvezményes étkeztetésben a bölcsődében közel 9 ezren (a gyermekek 28 százaléka), óvodában közel 120 ezren (a gyermekek 35 százaléka), általános iskolában pedig mintegy 240 ezren (a gyermekek 26 százaléka) részesülnek.
 
Az oktatási tárca háttéranyaga szerint iskolakezdési támogatást az adott év szeptemberében általános- vagy középiskolába járó gyermek után kaphatnak a gyermek nevelői, azok, akik a gyermek után családi pótlékra jogosultak. A támogatás adómentessége nem függ attól, hogy a családi pótlékot melyik szülő részére folyósítják. Elég, ha arra a törvény szerint a szülő egyébként jogosult lenne. A jogszabály alapján a tavalyihoz képest nőtt az iskolás gyermekeket nevelő családok számára nyújtható munkáltatói juttatás maximális összege: 2009-ban akár a minimálbér harminc százalékáig terjedő, azaz évi 21.450 forint összegű is lehet az adó- és járulékmentes iskolakezdési támogatás. Mivel ez a támogatás mindkét szülőnek adható, optimális esetben a támogatás értéke elérheti a gyermekenként 42.900 forintot.
 
Az iskolakezdési támogatás egyszeri juttatás, ami a tanévkezdést megelőző és követő 60 napban, vagyis idén július 1. és október 31. között érvényesíthető tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlásakor. A kialakult gyakorlat taneszköznek tekint minden, a tanuláshoz általában szükséges eszközt, így például a füzetet, rajzlapot, ceruzát, tollat, ragasztót, festéket. Megítéléstől függ, de ide sorolható az íróasztal és a tanulószék is. A ruházat fogalmába pedig bármilyen ruhanemű beletartozik, amely az iskolában hordható.
 
Az államtitkár beszámolt még arról, hogy az oktatási és kulturális miniszter jóváhagyta a 2009. évi képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítésre, óvodai fejlesztő programra valamint az esélykiegyenlítő programokban résztvevő pedagógusoknak juttatható kiegészítő illetményekre igényelt támogatásokat.
 
E célra szeptembertől decemberig az oktatási tárca így 3,4 milliárd forintot fordít.
 
Az óvodai fejlesztő programban 676 tagintézmény, a képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítésben 977 tagintézmény vesz részt, összesen 76.612 célzott támogatásban részesülő gyermekkel, tanulóval.
 
A pedagógusok kiegészítő illetményében, a programban résztvevő óvodák, iskolák összesen 14.636 pedagógusa részesül. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok átlagosan havonta bruttó 25 ezer forintos plusz juttatást kapnak.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok