2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az esélyegyenlőség elvű támogatáspolitikáról fogadott el nyilatkozatot öt ország

2009. június 24.
A romák társadalmi integrációjának segítéséért az esélyegyenlőség elvű támogatáspolitikáról fogadott el közös nyilatkozatot Bulgária, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország - jelentette be Herczog László szociális és munkaügyi miniszter kedden Budapesten, a témában rendezett nemzetközi konferencián.
Az öt európai uniós (EU) tagállam, amelyek a Roma Integráció Évtizede Programban is részt vesznek, felhívják az uniós intézmények és az uniós tagállamok kormányainak figyelmét arra, hogy a romák egyenlő esélyű hozzáférése az EU-forrásokhoz elengedhetetlen a társadalmi integráció erősítéséhez - mondta Herczog László.
 
Közölte: a felhívásban javaslatot tettek arra, hogy a források elosztásánál milyen minimumkövetelményeket érvényesítsenek. Ezek között szerepel, hogy a célzott programok mellett az uniós alapok elosztása során az esélyegyenlőség kritériumát előfeltételként, számon kérhetően kell figyelembe venni, valamint a komplex, az oktatási, a foglalkoztatási, a lakhatási és az egészségügyi problémákra egyszerre fókuszáló programoknak kell elsőbbséget biztosítani.
 
Az esélyegyenlőség elvű politikát a már működő egyeztetési fórumok - például az Európai Roma Platform és az Európai Roma Csúcs - napirendjére kell tűzni és továbbfejlesztésére munkacsoportot kialakítani a tagállamok és az uniós intézmények képviselőinek részvételével - mondta Herczog László.
 
Kiemelte, az EU tagállamaiban ma mintegy 10-12 millió roma él, nagy részük mélyszegénységben. Ez elsősorban abból fakad, hogy alacsony az iskolai végzettségük, tartósan munkanélküliek, embertelen körülmények között, cigánytelepeken élnek - mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy komoly problémát jelent a szegregáció, amely elsősorban az oktatásban és a lakhatásnál a romák szociális és etnikai alapon való elkülönítését, társadalmi kirekesztését jelenti.
 
Herczog László szerint aktuálissá teszi a kérdést az Európa-szerte és a magyar társdalomban is megfigyelhető fokozódó cigányellenesség.
 
A romákkal szemben "egyre inkább erősödnek az előítéletek és sztereotípiák". Úgy fogalmazott: A "társadalom jelentős hányada gondolja úgy, hogy a romák a társadalom számára terhet jelentenek, és a szociális ellátórendszer kihasználói. Ehhez kapcsolódóan nő a cigánybűnözés fogalmának és az ezzel szembeni fellépés létjogosultságának elfogadottsága".
 
Herczog László az összefogást hangsúlyozva kijelentette, meg kell találni azokat a hatékony eszközöket, amelyek nem engedik meg, hogy a szélsőséges nézetek eluralkodjanak Magyarországon és Európában.
 
Belinda Pyke, az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi főigazgatóságnak igazgatója szólt arról: negatív társadalmi és politikai hullámokat kelt Európában, hogy egyes területeken a romák integrációja egyre kevésbé sikeres. Úgy tűnik, hogy a romák helyzete egyre inkább romlik - mondta.
 
Az esélyegyenlőség elvű támogatáspolitika címmel, a szociális tárca által megrendezett tanácskozás célja a tapasztalatcsere és a esélyegyenlőség elvű támogatáspolitika továbbfejlesztésének megvitatása.
 
(MTI)
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok