2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: hétfőn kezdődnek az érettségi vizsgák

2009. április 29.
Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák; a matúrára 137.469 diák jelentkezett, 13 ezerrel többen, mint tavaly - közölte Hiller István szakminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Fotó: Gordon Eszter
 
Elmondta: a június 26-ig tartó érettségi időszakban a tanulók 3.741 érettségi vizsgabizottság előtt 191 tárgyból középszinten, 87 tárgyból emelt szinten vizsgáznak majd.
 
Kérdésre válaszolva elmondta: a május 8-i német érettségit megtartják. Utalva arra, hogy e napon sztrájk várható, úgy fogalmazott: bízik benne, mindenkiben van annyi jó érzés, hogy bármilyen szándékát - legyen az politikai is - nem a diákság ellen akarja kihasználni. Ez még érvelésként sem helyes - fűzte hozzá a tárca vezetője.
 
Megjegyezte: történhet például olyan természeti esemény, ami befolyásolja a vizsgák megtartását, ezért jelöltek ki pótnapot az egyes tárgyaknál. Ugyanakkor a sztrájk miatt külön döntést nem hozott és nem is hoz, mindenki készüljön úgy, hogy vizsgázni fog - szögezte le.
 
Hiller István elmondta, hogy az írásbeli vizsgák május 25-én zárulnak, a szóbeli vizsgák pedig június 4-én kezdődnek és június 26-án fejeződnek be.
 
Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a 7 vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével. A diákok együttesen 494.773 vizsgát tesznek le: ebből 24.997 emelt szintű, 469.776 pedig középszintű vizsga.
 
Egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból előrehozott érettségire. A középiskolák alsóbb évfolyamaira járó diákok közül több mint 36 ezer ilyen vizsgát tesznek le idén tavasszal. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők több mint 9 ezer kiegészítő vagy ismétlő érettségit tesznek le, és több mint 4 ezren élnek a szintemelő vizsga lehetőségével is.
 
A diákok megmérettethetik magukat például finn, újgörög vagy éppen eszperantó nyelvből, de euritmiából, buddhista vallásból, csillagászatból vagy mikrobiológiából is vizsgázhatnak - említett néhány példát Hiller István.
 
 
Az írásbeli tételsorokat több variációban egy korábban felkért szakmai bizottság állította össze. Az Oktatási Hivatal a kész feladatlapokat szolgálati titokként őrzi, s sorsolás útján választják ki az egyenrangú és egyforma nehézségű feladatlapok közül melyik kerül a diákok elé.
 
A sorsolás után "zárt rendszerű" nyomtatás következik, s ezután a körzetközponti jegyzőkhöz szállítják a feladatlapokat. A dokumentumokat a jegyző által kijelölt helyen, ellenőrzött módon őrzik. Az érettségi előtt egy nappal, aznapi őrzésre szállítják ki a tételeket az iskolákba, s a csomagolt dokumentumok bontása bizottság előtt történik.
 
Az érettségik lebonyolítására 1 milliárd 150 millió forintot különítettek el - mondta a tárca vezetője. A korábbi döntés értelmében e területről 107 millió forintot vontak el, de az érettségi biztonságos megszervezésére ez az összeg elegendő.
 
(MTI)
 
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok