2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: az iskolák negyven százaléka korszerűsítésre szorul

2009. február 5.
Az iskolák negyven százaléka korszerűsítésre szorul Magyarországon - közölte az oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Kunszentmártonban, miután szakmai fórum keretében az önkormányzat és az oktatási intézmények vezetőivel találkozott.
Hiller István előzőleg az Önkormányzati Minisztérium államtitkára, Jauernik István társaságában megtekintette a városi általános iskola leginkább felújításra szoruló épületrészeit. A miniszter azt mondta: nemcsak szemmel láthatóan szükséges, de minden érintett döntéshozó szervezet szerint indokolt is Kunszentmárton iskolafelújításra benyújtott támogatási igénye. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hatáskörében zajló bírálat első fordulóján sikeresen túljutott a kunszentmártoni pályázat, az eredmény várhatóan kora nyárra derül ki - tájékoztatta a beszélgetés résztvevőit Hiller István.

A Körös-parti város támogatási igénye az országos iskolafelújítási program második körébe tartozik - mondta el a fórumon a tárcavezető. Az első 250 hasonló fejlesztés ugyanis már az idei tanév végén elkezdődik. A 2007-ben indult és várhatóan 2011-ig tartó Új tudás programhoz európai uniós forrásból összességében 120 milliárd forintot meghaladó összeg áll rendelkezésre - közölte a miniszter, aki szerint ez jóval több iskola korszerűsítését teszi lehetővé, mint a korábbi évek 5-7 milliárdos címzett támogatási keretei. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt évtizedek lemaradását behozni még e forrásból sem lehet maradéktalanul, hiszen a hetvenes évek óta nem volt hasonló nagyságrendű iskolafelújítási program Magyarországon. Így jelenleg az iskolák negyven százaléka korszerűsítésre szorul.

A kunszentmártoni Városi Általános Iskola is ilyen helyzetben van. Czuczi Mihály, a város polgármestere az MTI-nek elmondta: ha a település elnyeri az idén januárban megpályázott mintegy félmilliárd forintot, abból és az önkormányzat további ötvenmillió forintos önerejéből az alapfokú oktatási intézmény kívül-belül teljesen megújulhat.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok