2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István levele a pedagógus szakszervezeteknek, szülői szervezeteknek

2009. november 17.
Tisztelt Szakszervezetek, Szülői Szervezetek!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy november 11-én az influenza világjárvány magyarországi egészségügyi és társadalmi hatásainak csökkentése érdekében a kormány ismét kibővítette a térítésmentes A(H1N1) influenza elleni védőoltásban részesítendők körét. A döntés értelmében 2009. november 11-től a középfokú nevelési, oktatási intézmények nappali tagozatán tanulmányokat folytató tanulók, valamint ezen intézmények pedagógusai és egyéb alkalmazottai számára is térítésmentesen biztosítja a magyar állam az új típusú influenza elleni oltóanyagot.
A nemzetközi tapasztalatok szerint a 2009-es pandémiás A(H1N1) influenza valamennyi korosztályban előfordul, de a legmagasabb megbetegedési arányt eddig a 12-18 évesek között észlelték. A gyermekek és a közoktatásban dolgozók tehát fokozott veszélynek vannak kitéve. Az ő védettségük elősegítheti, hogy intézményeikben kevésbé törjön ki ilyen típusú influenza-járvány.
Mint korábban azt a pedagógus érdekvédelmi szervezetek is kifejtették, a hatékonyság miatt is indokolt az iskolákban közösségi oltási akciót szervezni, hiszen sokkal több fáradtsággal jár, ha külön kell elmenni a háziorvoshoz, patikába. Ez olyan procedúra, amit sok fiatal, illetve szülő nem vállal.
 
Tekintettel a világjárványt okozó influenza folyamatos magyarországi terjedésére, novemberben kollektív oltás szervezésére kerül sor nemcsak az általános, hanem a középfokú oktatási intézményekbe, középiskolákba, szakiskolákba járó tanulók védelmének biztosítása érdekében. A kampányoltás a leghatékonyabb és leggyorsabb módja annak, hogy egy-egy korosztályban a lehető legnagyobb védettséget érjük el.
A közösségi oltás lebonyolítását jogkörénél fogva az ÁNTSZ szervezi és felügyeli, a térítésmentes oltóanyagot az egészségügyi szolgáltatók számára az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézete biztosítja.
A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei a következő napokban tájékoztatást adnak az intézmény vezetésének, orvosának, oktatási és egészségügyi személyzetének az együttes oltási akció jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről. Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat.
 
Az oltás segítségével az influenza megelőzhető!
Ezáltal csökken a betegek száma, és kevesebb súlyos lefolyású, kórházi ápolást igénylő influenza megbetegedés várható. Csökken a beteg fiataloktól fertőződő felnőttek és időskorúak száma is, így az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher is mérséklődik.
A Magyar Köztársaság által térítésmentesen biztosított influenza elleni oltóanyag megfelel a nemzetközi elvárásoknak, bizonyítottan hatásos. Az esetlegesen kialakuló mellékhatások ritkák és enyhébbek, mint az influenza megbetegedés, illetve annak szövődményei. Ezért mindenképpen javasolt a közösségi oltások mielőbbi lebonyolítása.
 
Kérjük, saját eszközeikkel segítsék elő, hogy a nevelési-oktatási intézményekben minél hamarabb, minél több tanuló és dolgozó részesüljön védőoltásban a pandémiás influenza ellen, mert ez az egyén és a közösség védelmét egyaránt szolgálja.
 
Közreműködésüket előre is köszönjük!
 
Dr. Hiller István
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok