2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Idén 155 közoktatási intézmény nyerte el az "Ökoiskola" címet

2009. június 8.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium részéről Dr. Kling István államtitkár, az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében Brassói Sándor főosztályvezető–helyettes adott át elismerő okleveleket az "Ökoiskola 2009" pályázat nyerteseinek a budapesti Városmajori Gimnáziumban.
2008-ig 354 iskola nyerte el az "Ökoiskola" címet. A 2008. november 10-én kiírt pályázatra 155 iskola jelentkezett, amelyből 38 volt olyan, amely megújította a már korábban elnyert címet. A pályázaton minden intézmény teljesítette a feltételeket, így az Ökoiskolák száma Magyarországon 471-re emelkedett. A címátadást gazdag szakmai továbbképzési program zárta.
 
Az Ökoiskola Hálózat, az OECD-ENSI (Iskolai Környezeti Nevelési Kezdeményezések) nemzetközi projektjeként 1986-ban indult útjára. Magyarországon 2000 márciusa óta működik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet koordinálásával, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai, illetve anyagi támogatásával és a Környezetvédelmi Minisztérium közreműködésével.
 
Az "Ökoiskola" cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintű állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiája értékeit. Az "Ökoiskola" cím adományozása kapcsolódik az ENSZ "A fenntarthatóságra oktatás" 2005-2014 évtizedének programjához.
 
Az ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nemcsak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai tevékenységek minden területén egy holisztikus szemlélet mentén folyik a munka. Az iskolák működtetése során törekednek a környezetkímélő megoldásokra, az intézmények a szülőkkel és a helyi közösséggel együttműködve hatást gyakorolnak a helyi környezeti problémák megoldására, és számos tanórán kívüli tevékenységekkel biztosítják a diákok ismereteinek bővítését.
 
Az "Ökoiskola" cím elnyerése számos előnnyel járhat az intézmények számára. A cím használata az iskola megkülönböztető minőségjelzőjévé válik, mely vonzóvá teszi az intézményt a szülők számára. Az ökoiskolák nagyobb eséllyel vesznek részt a környezeti nevelési, a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos pályázatokon. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az E.ON energiaszolgáltató között létrejött együttműködési megállapodás alapján a tanulók környezet- és energiatudatosságának növelése érdekében kialakított oktatási programban az Ökoiskolák előnyben részesülhetnek.
 
A cím elnyerője az Ökoiskolák Hálózatának tagja lesz, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere bővül, a Hálózat programjai, továbbképzései pedig segítik szakmai fejlődését.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok