2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ingyenes influenza elleni védőoltás a középfokú oktatási intézményekben is

2009. november 13.
Valamennyi középfokú oktatási intézmény
vezetője részére
 
Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy november 11-én az influenza világjárvány magyarországi egészségügyi és társadalmi hatásainak csökkentése érdekében a Kormány kibővítette a térítésmentes A(H1N1) influenza elleni védőoltásban részesítendők körét. A döntés értelmében 2009. november 11-től a középfokú nevelési, oktatási intézmények nappali tagozatán tanulmányokat folytató tanulók, valamint ezen intézményekben alkalmazott dolgozók számára a magyar állam térítésmentesen biztosítja az új típusú influenza elleni oltóanyagot.
A nemzetközi tapasztalatok szerint a 2009-es pandémiás A(H1N1) influenza valamennyi korosztályban előfordul, de a legmagasabb megbetegedési arányokat eddig a 12-18 évesek között észlelték.
 
Tekintettel a világjárványt okozó influenza folyamatos magyarországi terjedésére, november hónapban nemcsak az általános, hanem a középfokú oktatási intézményekbe, középiskolákba, szakiskolákba járó tanulók védelmének biztosítása érdekében kollektív oltás szervezésére kerül sor. A kampányoltás a leghatékonyabb és leggyorsabb módja annak, hogy egy-egy korosztályban a lehető legnagyobb oltottságot érjük el.
A közösségi oltás lebonyolítását jogkörénél fogva az ÁNTSZ szervezi és felügyeli, a térítésmentes oltóanyagot az egészségügyi szolgáltatók számára az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézete biztosítja.
A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei a következő napokban tájékoztatást adnak az intézmény vezetésének, orvosának, oktatási és egészségügyi személyzetének az együttes oltási akció jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről. Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat.
 
Kérjük, támogassa, hogy az Ön által vezetett intézményben minél hamarabb, minél több tanuló és dolgozó részesüljön védőoltásban a pandémiás influenza ellen, mert ez az egyén és a közösség védelmét egyaránt szolgálja. Az oltás segítségével az influenza megelőzhető. Ezáltal csökken a betegek száma, és kevesebb súlyos lefolyású, kórházi ápolást igénylő influenza megbetegedés várható. Csökken továbbá a beteg fiataloktól fertőződő felnőttek és időskorúak száma is, így az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher is mérséklődik.
 
A szülői tájékoztatás megkönnyítése céljából csatoltan küldünk Önnek egy rövid összeállítást a védőoltás fontosságáról (1. számú melléklet). Munkájuk megkönnyítése érdekében elkészítettünk egy mintaként szolgáló szülői/gondviselői beleegyező nyilatkozatot, hiszen a 18 éven aluli gyermekek esetében a védőoltás beadásához szükséges a szülő/gondviselő nyilatkozata is (2. számú melléklet). 18 év felett nem kell szülői beleegyező nyilatkozatot kérni, a fiatal maga dönt. A védőoltást életkortól függetlenül valamennyi beiskolázott tanulónak fel kell ajánlani.
 
A Magyar Köztársaság által térítésmentesen biztosított influenza elleni oltóanyag a nemzetközi elvárásoknak megfelel, bizonyítottan hatásos. Az esetlegesen kialakuló mellékhatások ritkák és enyhébbek, mint az influenza megbetegedés, illetve annak szövődményei. Ezért mindenképpen javasolt a közösségi oltások mielőbbi lebonyolítása.
 
Köszönjük támogatását és együttműködését!
 
Budapest, 2009. november 13.
 
Üdvözlettel:
 
Dr. Székely Tamás
Dr. Hiller István
egészségügyi miniszter
kulturális és oktatási miniszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok