2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Intézkedési ajánlások influenzajárvány idején iskolák és gyermekközösségek számára

2009. november 24.
Az influenza zárt helyeken tartózkodó közösségekben gyorsan terjed. Különösen igaz ez az iskolákra, óvodákra, bölcsődékre. Általában a gyermekek a leginkább érintettek influenzajárvány idején, és ők azok, akik a leginkább terjeszthetik a fertőzést. A közösségbe járó gyermekek esetén a közösségi érintkezések száma is magas, a legtöbb szoros kontaktusuk nekik van mind a társaikkal, mind pedig a más korosztályokba tartozókkal.
 
Megkülönböztetünk proaktív és reaktív iskolabezárást:
Proaktív iskolabezárás: a tanítás határozattal történő felfüggesztése az egészségügyi hatóság által a járvány megelőzése céljából, amikor a közösségben még senki, vagy csak nagyon kevesen betegek.
Reaktív iskolabezárás: az iskola saját hatáskörben meghozott döntése a tanítás felfüggesztéséről a járvány következtében, amikor már a gyermekek és a pedagógusok olyan nagy hányada beteg, hogy a tanítást nem tudják folytatni.
 
A proaktív iskolabezárás alkalmas lehet arra, hogy a járvány terjedését lassítsa, bár a hatás mértéke nem ismert. Amennyiben az iskola újbóli megnyitásakor a gyermekek és az iskolai dolgozók közül még sokan fogékonyak, ismét járvány alakulhat ki. A proaktív iskolabezárásokkal elérhető járványügyi előnyök korlátozottak. Az iskolabezárások társadalmi-gazdasági következményei azonban számottevőek, éppen ezért proaktív iskolabezárás csak kivételes esetben, alapos kockázat-előny értékelést követően javasolt.
 
A proaktív iskolabezárások esetén a járvány súlyosságát is mérlegelni kell. Mivel a 2009-es influenza pandémia súlyossága eddig mérsékeltnek tekinthető, ezért Magyarországon a proaktív iskolabezárás általában nem javasolt.
 
Reaktív iskolabezárást, azaz rendkívüli tanítási szünetet a magas hiányzás miatt az iskola vezetősége, illetve fenntartója rendelhet el. Az ilyen típusú intézkedés nem járványügyi érdekből történik, ezért az egészségügyi hatóság ezt nem tiltja, de nem is szorgalmazza.
 
Abban az esetben, ha az influenzás betegek magas száma miatt döntés születik a tanítás felfüggesztéséről vagy óvodák, bölcsődék időszakos bezárásáról, mindenképpen javasolt az egyéb, szervezett közösségi gyermek programok megrendezésének az elhalasztása is.
 
Az ÁNTSZ által javasolt intézkedések zárt közösségek számára,
enyhe/mérsékelt súlyosságú világjárvány esetén:
  • Javasolt az influenza elleni védőoltásokkal történő minél magasabb átoltottság elérése a közösségben
  • Fontos az iskolai kampányoltások mielőbbi befejezése, az oltási ütem gyorsítása
  • Javasoljuk, hogy az influenzás tüneteket észlelő személy ne látogassa a közösséget, a komplikáció-mentes influenzaszerű tüneteket észlelő személy gyógyulásáig tartózkodjon az otthonában
  • A betegség tüneteit mutató gyermek vagy munkavállaló kerüljön elkülönítésre az egészségesektől a hazamenetelig
  • Ismételten fel kell hívni a figyelmet a megfelelő kézhigiéné és a légúti etikett betartására
  • Javasolt a rutinszerűen végzett alapos takarítás a szokásos módszerekkel
  • Fel kell hívni a figyelmet a klinikai tünetekkel megbetegedettek megfelelő egészségügyi ellátására, a kockázati csoportba tartozók és a súlyos lefolyású megbetegedés figyelmeztető tüneteit észlelő betegek antivirális kezelésének haladéktalan megkezdésére
  • Proaktív iskolabezárás csak kivételes esetben javasolt (pl. olyan speciális intézmények esetén, amelyekben a gyermekek nagy része kockázati csoportba tartozik.)
  • Reaktív iskolabezárásról az iskola saját hatáskörben dönthet
Hivatkozások:
WHO: Reducing transmission of pandemic (H1N1) 2009 in school settings. A framework for national and local planning and response. Publication date: September 2009
 
ECDC: Managing schools during the current pandemic (H1N1) 2009 - Reactive and proactive school closures in Europe. Publication date: 20 July 2009
 
 
 
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok