2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tájékoztató az iskolai védőoltási kampányról

2009. november 2.
Valamennyi óvoda és általános iskola
vezetője részére
 
Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!
 
Tekintettel a világjárványt okozó influenza magyarországi terjedésére, november folyamán a nevelési és oktatási intézményekben az új típusú influenza elleni védőoltásokra kerül sor a nevelési, oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek és az oktatási intézmények dolgozói körében. Az oltások beadását a gyermek/iskola-egészségügyi ellátás egészségügyi dolgozói végzik. Az oltásokra "oltási kampány" keretében kerül sor, mivel a kampányoltás a leghatékonyabb módja annak, hogy az egyes korosztályok fertőző betegségek elleni védelme minél nagyobb arányban legyen biztosított.
 
Az ÁNTSZ szervezi és felügyeli a védőoltások beadását, ezért az elkövetkező napokban a kistérségi intézet tiszti főorvosa megkeresi Önt és/vagy az intézmény iskolaorvosát és védőnőjét a kampányoltás megszervezése érdekében. A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei tájékoztatást adnak az intézmény vezetésének, orvosának, oktatási és egészségügyi személyzetének az oltási kampány jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről. Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat.
 
Kérjük, támogassa azt, hogy minél hamarabb, minél nagyobb számban részesüljenek a nevelési, oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek, valamint az oktatási intézmények dolgozói influenza elleni védőoltásban, mert ez az egyén és a közösség védelmét egyaránt szolgálja. Az oltás segítségével az influenza megelőzhető. Ezáltal csökken a betegek száma, és kevesebb súlyos lefolyású, kórházi ápolást igénylő influenza megbetegedés várható. Csökken továbbá a beteg gyermekektől fertőződő felnőttek és időskorúak száma is, így az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher is mérséklődik. A védőoltást a szülő hozzájárulásával, engedélyével nemcsak az iskolaorvos/védőnő, hanem a háziorvos is beadhatja. A szülői tájékoztatás megkönnyítése céljából csatoltan küldünk Önnek egy rövid összeállítást a védőoltás fontosságáról (1. számú melléklet). Munkájuk megkönnyítése érdekében elkészítettünk egy mintaként szolgáló szülői/gondviselői beleegyező nyilatkozatot, hiszen a 14 éven aluli gyermekek esetében a védőoltás beadásához szükséges a szülő/gondviselő nyilatkozata is (2. számú melléklet).
 
Az oltások nem csak egészségügyi, hanem társadalmi-gazdasági nyereséggel is járnak, mert a gyermekek és pedagógusok kisebb arányú hiányzása következtében kevésbé sérül az oktatási folyamat, nem lesz szükség pótlólagos oktatási napok beiktatására, és nem csökken a tanévben nyújtott oktatás minősége sem (helyettesítések).
 
A Magyar Köztársaság által térítésmentesen biztosított influenza elleni oltóanyag a nemzetközi elvárásoknak megfelel, bizonyítottan hatásos. Az esetlegesen kialakuló mellékhatások ritkák és enyhébbek, mint az influenza megbetegedés, illetve annak szövődményei. Ezért mindenképpen javasolt a kampányoltások mielőbbi lebonyolítása.
 
Köszönjük támogatását és együttműködését!
 
Üdvözlettel:
 
Dr. Székely Tamás Dr. Hiller István
egészségügyi miniszter kulturális és oktatási miniszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok